Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия на Форума: преработка на плафона на МВ190
Mercedes Benz Фен Клуб България - Форум за ремонт,обслужване,модификации и технически решения на автомобили мерцедес > Форуми > Полезна информация
martijeff
Искам да споделя с вас един трик как да си направите плафона да загасва постепенно след затваряне на вратире.Видях го на един приярел в BMW-то му и ми хареса много, затова решх да си преправя и моя.Та ето как става
1. стъпка Демонтиране на плафона.

2. стъпка Откачване на захранващите куплунзи

3. стъпка взимаме плафона и го поставяме на работната маса и демонтираме пластмасовата капачка закриваща платката.

4. стъпка отиваме до магазин за електронни елементи и си купуваме 1 бр. електролитен кондензатор 470 микрофарада на 16 волта които изглежда така:

междудругото колкото е по голяма стоиноста на кондензатора толкова по бавно ще загасва плафона, пробвах с различни стойности, но така ми най допада.

5. стъпка монтиране на кондензатора или по точно запояване.запоявамего върху тази интеграла.

ето така изгежда в запоен вид като минуса на кондензатора е от долната страна на снимката а плюса от горе.

ето още няколко снимчици с различни изгледи

6. стъпка заваряме си капачето покриващо платката и монтораме плафона.

УСПЕХ.

замислил съм и други глезотии, но първо ще ги тествам и след това ще ги споделя с вас
ALEXONE™
Браво много полезен пост за глезотийка гъзарийка :P Ами на Пурата си има такава опция ohmy.gif
коцев
Ами че и моя си го има оригинално това нещо нищо че е произведен 1988г biggrin.gif
sky
Моята го няма и затова ще го пробвам wink.gif
Dezki
аз отивам да го пробвам biggrin.gif
Dezki
Топкииии, някой преди мен е теглил едни секачки на интегралната схема :angry: да му е** ***ката май** :angry:
sky
Цитат(Dezki @ Apr 8 2006, 06:49 PM)
Топкииии, някой преди мен е теглил едни секачки на интегралната схема :angry: да му е** ***ката май** :angry:

Кофти номер <_<
martijeff
ами виж от снимката номера и я купи цената няма да е висока, а смяната е елементарна ако имаш проблем ми пусни ЛС. wink.gif
KPAHK
Хтра трябва и аз да пробвам, само дето моя е 84г. и плафона изглежда малко по-различно ohmy.gif
Veni®
Да, преварихте ме тук с тая тема.

Това бях започнал да го правя оат доста време.
Оказа се , че плафоните са доста различни модификации

Намерих в един японски сайт елементарно решение, което не пасна на моята кола - просто нямаше как са се включи.

поразрових моя плафон и с една затихваша верига го направих това нещо - отне ми няколко часа проби и екперименти не удачни

http://world.altavista.com/babelfish/trurl...24%2findex.html започнах оттук, после с помощта на колега от Баку го докараме донякъде и накрая се отказах и го направих изоснови

сега бачка и се кефя много, но плафона ми изглежда така - не прилича на показания
http://www.bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=4113&AlbumId=47530
Dezki
Цитат(martijeff @ Apr 9 2006, 02:55 PM)
ами виж от снимката номера и я купи цената няма да е висока, а смяната е елементарна ако имаш проблем ми пусни ЛС. wink.gif

и аз така мисля да направя, но явно е имало причина да го изрежат, а и има един опечен резистор. Иначе самата работа не е проблем- с подобни неща се занимавам през свободното си време, но и честно казано не ми е чак толкова необходимо, иначе планирам да сложа пищялка за забравени фарове на Гранадата (даже писука"полифонично") но това след като и пооправя боята и др по важни неща rolleyes.gif
martijeff
дам и аз сложих вече полифонична пищялка, но мястото където седи оригиналната е доста неудобно и трябва да се сваля таблото за да я извадиш.
GiN
Момци да питам -там до копчето на люка където е решетчицата на мерца на жената има нещо като датчик ,някой знае ли каква функция изпълнява? :huh:
martijeff
да и при мен има решетчица, но зад нея има само гумена тапа.
Veni®
зад решетката има термистор, който се обдухва с помпа, разположена в краката на пътника и докарваща въздух до термистора с маркуч, който минава през дясната колона на предното стъкло.

Идеята на това чудо е да следи зададената от врътките температура и чрез отв/затв на регулиращите клапани да я поддържа
martijeff
Хитро biggrin.gif . Самоче маи тази екстра е само за коли с клима.
Veni®
Не.

ЗА коли без климатроник.
С и без климатик.

Моята например , няма климатик, и това е начина , по който се поддържа зададената температура.
GiN
Veni®,мерси.Това е доста добре измислено,винаги съм се чудил защо като няма клима има градуси на врътките и как точно се спазва температурата ,която се задава. biggrin.gif
ALEXONE™
Цитат(Dezki @ Apr 10 2006, 09:33 PM)
Цитат(martijeff @ Apr 9 2006, 02:55 PM)

и аз така мисля да направя, но явно е имало причина да го изрежат, а и има един опечен резистор. Иначе самата работа не е проблем- с подобни неща се занимавам през свободното си време, но и честно казано не ми е чак толкова необходимо, иначе планирам да сложа пищялка за забравени фарове на Гранадата (даже писука"полифонично") но това след като и пооправя боята и др по важни неща rolleyes.gif

Асенчо и каква мелодия ще си сложиш?"Бял Мерцедес ме преследва в животаааа"Ха ха ха :P
Dezki
Ни са ибаай с бай Брадър!!!
Става въпрос не за мелодия а за писукане, което ще звучи като звънкане на камбане: ако дървеното е <дън, дън, дън>, то мойто модернизирано ще е :<дъннн дъннн дъннн>- т.е. му правя сигнал със затихване на амплитудата(силата на звука, без да му се променя честотата и да вие като сирена)
-и ставаше въпрос за форда. МБ си ме кефи така както е
Veni®
Абе какво става ?

Тук за три дни се оказа , че всички дребни подобрения , дето се каня да ги правя цяла зима, вече са направени..

Това на какво прилича? Или аз се моткам много , или ....

ЩЕ го сменям и аз пискуна, с някаква камбанка или нещо по-гладко звучащо, че това(оригиналното) много ме ме стряска..
mad_butcher
Цитат(Veni® @ Apr 11 2006, 09:28 AM)
Не.

ЗА коли без климатроник.
С и без климатик.

Моята например , няма климатик, и това е начина , по който се поддържа зададената температура.

А мойта пък е с климатроник и го има това нещо? Да го изкорубя ли ако не трябва да седи там biggrin.gif ?
GiN
Цитат(mad_butcher @ Apr 12 2006, 05:55 PM)
А мойта пък е с климатроник и го има това нещо? Да го изкорубя ли ако не трябва да седи там biggrin.gif ?

mad_butcher,страшен си laugh.gif даже малко mad biggrin.gif
Veni®
Цитат(mad_butcher @ Apr 12 2006, 03:55 PM)

мисля, че климатроника не получава сигнал оттам, но може да се бъркам

нали не ти пречи?
BukToP
Темата е супер! НО!?!? Моя плафон е като показания на снимката от колегата, но още от както имам колата, никога не е светил.... unsure.gif , а много ми се иска. Т'ва с кондензатора е хитро, но първо трябва да светне, така че ако имате идеи помагайте. Нито от вратите, нито от копчетата...
Veni®
Ами то на една лампа, зада светне , не и трябва много - поразгледай се малко
BukToP
smile.gif ми то май всичко съм обърнал бушони, крушки, прекъсвачите във вратите ама на blink.gif Май си оставам без лампа, кофти тръпка....
Veni®
Цитат(BukToP @ Jun 6 2006, 10:15 PM)
smile.gif ми то май всичко съм обърнал бушони, крушки, прекъсвачите във вратите ама на blink.gif Май си оставам без лампа, кофти тръпка....

Я не така пораженчески - ега ти - една ламба ако не запалим . за къде сме?
Какъв ти е Бенца?
Колко се оправяш с жиците?
Кой ти каза, че няма да стане?
BukToP
Ми не знам доколко се оправям ама нещеsmile.gif Да не би някоя част от електрониката, вътре в плафона да е изгоряла..?
Veni®
Когато плафона не светва при нито едно положение на копчето, проблема не е в електрониката му.
какъв ти е Бенца?
Дай на ЛС един мейл

Ще я запалим, пустата му ламба, споко
и през Интернет дори ще я запалим
TONITO
И сам го правил тоя номер ама може и с по голям капацитет ohmy.gifk:
MB 2316
Цитат(Veni® @ Apr 12 2006, 08:53 AM)
Абе какво става ?

Тук за три дни се оказа , че всички дребни подобрения , дето се каня да ги правя цяла зима, вече са направени..

Това на какво прилича? Или аз се моткам много , или ....

ЩЕ го сменям и аз пискуна, с някаква камбанка или нещо по-гладко звучащо, че това(оригиналното) много ме ме стряска..

Леле Вени вярно е - направо е гаден звук ! Хайде ако пригодиш нещо поствай го !
traio
аз да питам да дадеш някаква интеграла или то4но каде да сваржа кондензатора че не излиза нищо на саита тука?
Това е "lo-fi" (опростена) версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.