Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия на Форума: Истанбул
Mercedes Benz Фен Клуб България - Форум за ремонт,обслужване,модификации и технически решения на автомобили мерцедес > Форуми > Formula 1
cetkata

Дължина на обиколка: 5,338 км

Обиколки: 58

Дистанция на състезанието: 309,356 км

Първи победител: 2005 г. Кими Райконен (Макларън-Мерцедес)

Официален уеб сайт: http://www.turkeygrandprix.com/

През 2005 година Турция за първи път организира състезание от календара на Формула 1. Пистата “Истанбул парк” е построена в областта Тузла. Строежът на трасето започва още през 2003 година и завършва само две седмици преди състезанието за Голямата награда миналото лято. Пистата е с дължина от 5,378 километра и се състои от 13 завоя. Както повечето трасета в календара на Формула 1, тя е проектирана от германския архитект Херман Тилке.
Истанбул се намира само на няколко часа път с кола от всяка една точка в България.
Една от любопитните подробности на “Истанбул парк” е, че трасето е изпълнено с множество изкачвания и спускания.
Това не е характерно за пистите от Формула 1. Повечето от тях са с равна и равномерна настилка.
cetkata
Пилотът на Ферари Фелипе Маса ще има възможността да кара с ново шаси в Турция в края на тази седмица. Екипът от Маранело е подготвил новата кола за предстоящото Гран при на “Истанбул парк” и ще се опита да настигне Макалрън в борбата за световната титла. Новото шаси 263 е тествано продължително през лятната пауза в завода на тима в Италия. Както е известно, тестовете на писта през този период са забранени от ФИА. В същото време механиците на „Черните кончета” са тренирали усърдно спирания в бокса и презареждане с бензин, за да не се повтаря повече грешката от квалификацията в Унгария. Тогава Маса посети своя пит, но механиците забравиха да му сипят гориво и така бразилецът загуби ценно време.

Норберт Хауг отхвърли за пореден път твърденията, че Фернандо Алонсо иска да напусне Макларън предсрочно.

Наскоро германецът също така категорично отрече Рон Денис да се е съгласявал Алонсо да бъде освободен от договора си, защото се чувствал неудобно в британския тим. - "Той има контракт. А в Унгария, без да бъде питан, устно потвърди, че възнамерява да изпълни обвързаността си с отбора. Според мен съперничеството между Фернандо Алонсо и Люис Хамилтън е здравословно, с изключение на случката на Хунгароринг."

В отборите явно е наложена "желязна ръка" по отношение на дисциплината. На пилотите да се гледа като на самураи е безмислено в днешното динамично време , непрекъснато изкушаващо ни с "предизвикателства" wacko.gif и пилотите са хора - вижте КИМИ как си кара яхтата и не му пука много много :angry2: - на Айсмерн ще му викам вече ЛЕДЕНИЯ - да му имам финланската усмивка - обаче трябва да се отбележи , че тая северна страна ражда невероятни шофьори - ние ряпа да ядем !!! с едно - две изключения, де !
cetkata
Райконен 1ви на първата тренировка в Турция
Маса втори, пред Алонсо и Хамилтън. Култард гори

Хамилтън 1ви на втората тренировка в Турция
Кими 2ри.
Самата тренировка беше прекъсната с червени знамена за около 20 минути, след като решетката на един от дренажните канали на бордюрите на 10-ти завой се повреди, след като Джанкарло Фисикела (Рено) мина през нея с много висока скорост. Десетката по реда на тяхното класиране допълниха още: 7.Нико Розберг (Уилямс-Тойота), 8.Хейки Ковалайнен (Рено), 9.Алекс Вурц (Уилямс-Тойота) и 10.Роберт Кубица (БМВ-Заубер).

В последните минути на тренировката надеждите на пилотите да подобрят своите времена се изпариха, след като Антъни Дейвидсън (Супер Агури) се заби челно в предпазните огради на завой номер 3. Малко по-рано британецът избегна и удар с новака Себастиян Фетел (Торо Росо). Култард пък пропусна голяма част от сесията, след като колата ми се запали на пистата по-рано сутринта и механиците оправяха автомобила до последно.
cetkata
Квалификацията:

1. Фелипе Маса 1:27.329
2. Люис Хамилтън 1:27.373
3. Кими Райконен 1:27.546
4. Фернандо Алонсо 1:27.574
5. Роберт Кубица 1:27.722
6. Ник Хайдфелд 1:28.037
7. Хейки Ковалайнен 1:28.491
8. Нико Розберг 1:28.501
9. Ярно Трули 1:28.740
10. Джанкарло Фисикела 1:29.322
11. Антъни Дейвидсън 1:28.002
12. Марк Уебър 1:28.013
13. Дейвид Култард 1:28.100
14. Рубенс Барикело 1:28.188
15. Дженсън Бътън 1:28.220
16. Александър Вурц 1:28.390
17. Витантонио Лиуци 1:28.798
18. Ралф Шумахер 1:28.809
19. Такума Сато 1:28.953
20. Себастиан Фетел 1:29.408
21. Адриан Сутил 1:29.861
22. Сакон Ямамото 1:31.479
Разликите в квалификацията на Истанбул парк са изключително малки – в половин десета от секундата се събираха на моменти постиженията на най-бързите пилоти на трасето.
Яко гонене ще падне - кой кого ще прецака на старта не се знае - ама съм сигурен че ще бъде адски интресно! Трета редица, както многократно досега, ще бъде заета от пилотите на BMW Заубер, като Роберт Кубица бе по-бърз от Ник Хайдфелд, след като двамата дадоха абсолютно идентични времена във втория квалификационен сегмент. Мирише ми и на BMW за почетната стълбичка - какво пък заслужат си го колегите с немска марка friends.gif и да почерпят за подкрепата....

сега вижте внимателно снимката:

тя е след клафикацията - ПИТАМ се такава ли ще е почетната стълбичка ??? и това щастливо изражение на Хамилтън значи ли, че изпанчето не е гризнало точки за да го изпревари или поне наближи в класирането. Забележете , че най-сериозен е Айсмен - нещо май е недоволен, че не е 1ви - какво се мусиш, бе момчеееее ...... натисни педала и карай - Не мога да те видя усмихнат, бе мой човек , що така ....докога ще се ошумоляваш , кога ще се стегнеш ???.......за мацки ли мислиш, ...за яхти ли .... не се занимавай с глупости - виж негрото как натиска само - знаеш ли през какво е минал докато му направят кръвта високооктанова - и си го бива и ще изпие мозъците на всички "тарикатчета с милиончета"
cetkata
Фераритата - недостижими ! Една класа бяха пред Макларън.
Явно много са работили през ваканцийката - ама и пистата сякаш за тях е проектирана !
Фернандо Алонсо - финишира 3ти и признал, че се е молел за чудо в днешното състезание за Гран при на Турция. Испанецът стартира лошо, като позволи на двата болида да го изпреварят и още на първия завой се озова на шеста позиция. В крайна сметка Алонсо се възползва от проблема със спукана гума, който получи съотборникът му в Макларън-Мерцедес Люис Хамилтън и успя да стигне до третата позиция:
“Стартът не протече така, както го бяхме планирали и бях изпреварен от две коли. Озовах се на шесто място в първия завой, което не беше много хубаво. В такъв момент състезанието като че ли вече е приключило. Карах зад Хайдфелд 17 обиколки, а е много трудно да се изпревари – трябва да чакаш грешка на пилота пред теб, но Ник беше много постоянен, караше много добре и така трябваше да чакам спиранията в бокса, за да започне състезанието и за мен. Тогава намерих своя ритъм и чаках да стане чудо, което се случи с проблема с гумите на Хамилтън. Тогава вече се прицелих в подиума. Мисля, че това е най-добрият резултат, който можехме да вземем от този уикенд” - гадничко от страна на Алонсо - ама такова си е изпанчето - същите парчета ги разиграваше и в Рено като беше ...

Обаче има нещо друго - което никак не е приятно за отбора на Макларън - Интересна поредица плакати се появи на трибуните на Истанбул парк, показващи отношението на фенове към екипа на Макларън и пилотите в него.
Въпреки че Сребърните стрели твърдяха през цялото време, че в отбора отношенията са оправени, едва ли мнозина им повярваха.
За да се избегнат каквито и да е недоразумения, Макларън използваха два пита на Истанбул парк и Рон Денис заяви, че като има възможност защо не – тоест гаражите са достатъчно големи – ще бъде прилагана същата практика.
И все пак запалянковците не пропуснаха да покажат личното си отношение в Турция. На трибуните се появиха няколко плаката:
“Хам разплакан; мошеник; ще си останеш губещ цял живот.”
“Рон къде са равните права? Ако отглеждаш гарвани, ще ти изкълват очите”
“Алонсо, ти им помогна да печелят, те ти помагат да губиш, къде е равенството? Къде е честната игра?” - съответно плакатите бяха в ръцете на испанските фенове.
ALEXONE™
Истината е,че ни размазаха като хлебарки но на Монца ще им го върнем тъпкано icon_welldone.gif
cetkata
Тоя старт на 2те Ферарита вчера направо ме побърка bigemo_harabe_net-110.gif
Обаче проблема на Макларън не е в машините - отбора е разцепен на две. Много жалко ! И причината е примадоната Алонсо - да не говорим, че го помпят и менажерите му, които работят за своите тлъсти комисионни + испанската преса , която си е censored.gif майката - тя имат един насъскващ език - те мразят всичко английско - генно така им заложено и всичко португалско !
Надявам се все пак на сериозно отношение в техническите екипи на Макларън - да подготвят колите за МОНЦА перфектно - и все пак спуканата гума на Хамилтън все ми е в главата - абе имам си едно наум - дано не съм прав. Щампионската титла на Макларън взе да виси на косъм!
hektor
Аз пък най се кефих на българското знаме на старт финалната права icon_coolgrin.gif flagMB new.JPG
ALEXONE™
Цитат(cetkata @ Aug 27 2007, 08:04 AM) *
Тоя старт на 2те Ферарита вчера направо ме побърка bigemo_harabe_net-110.gif
Обаче проблема на Макларън не е в машините - отбора е разцепен на две. Много жалко ! И причината е примадоната Алонсо - да не говорим, че го помпят и менажерите му, които работят за своите тлъсти комисионни + испанската преса , която си е censored.gif майката - тя имат един насъскващ език - те мразят всичко английско - генно така им заложено и всичко португалско !
Надявам се все пак на сериозно отношение в техническите екипи на Макларън - да подготвят колите за МОНЦА перфектно - и все пак спуканата гума на Хамилтън все ми е в главата - абе имам си едно наум - дано не съм прав. Щампионската титла на Макларън взе да виси на косъм!

Отдавна формулата вече не е спорт а цирк и всики повече се вълнува от скандалите и проблемите а не от самите скучни състезания.
То и зрелищтни катастрофи все по рядко стават.
cetkata
Цитат(ALEXONE™ @ Aug 27 2007, 10:18 AM) *
...
То и зрелищтни катастрофи все по рядко стават.
.... пепел ти устата за катастрофите - мани тая работа

... колкото до цирка - не съм съвсем съгласен - времената вече са други - виновни сме ние хората - пари...пари...пари, като ти се отвори жабчето и няма спиране. Тия милионни яхти и "разходи" по казината с какво мислиш се въртят. Аз мисля че главната причина е в това, че някои от пилотите се държат като примадони и понеже са с невероятно изпипани договори за себе си и за кефа си - сещаш се какво се получава. Малко останаха мъжете като Мика и Дейвид. Ама как само заби бразилеца Маса с репликата за "забравеното" гориво . Егати екипа - забрави ти да налееш горивото , че да спре насред пита. Голям смях - това се случи на отбора - който беше перфектен в Инстанбул, а само преди 20 дена разигра тоя Цирк - и то нарочен!
Nikolet
Цитат(cetkata @ Aug 27 2007, 08:46 AM) *
Фераритата - недостижими ! Една класа бяха пред Макларън.
Явно много са работили през ваканцийката - ама и пистата сякаш за тях е проектирана !
Фернандо Алонсо - финишира 3ти и признал, че се е молел за чудо в днешното състезание за Гран при на Турция. Испанецът стартира лошо, като позволи на двата болида да го изпреварят и още на първия завой се озова на шеста позиция. В крайна сметка Алонсо се възползва от проблема със спукана гума, който получи съотборникът му в Макларън-Мерцедес Люис Хамилтън и успя да стигне до третата позиция:
“Стартът не протече така, както го бяхме планирали и бях изпреварен от две коли. Озовах се на шесто място в първия завой, което не беше много хубаво. В такъв момент състезанието като че ли вече е приключило. Карах зад Хайдфелд 17 обиколки, а е много трудно да се изпревари – трябва да чакаш грешка на пилота пред теб, но Ник беше много постоянен, караше много добре и така трябваше да чакам спиранията в бокса, за да започне състезанието и за мен. Тогава намерих своя ритъм и чаках да стане чудо, което се случи с проблема с гумите на Хамилтън. Тогава вече се прицелих в подиума. Мисля, че това е най-добрият резултат, който можехме да вземем от този уикенд” - гадничко от страна на Алонсо - ама такова си е изпанчето - същите парчета ги разиграваше и в Рено като беше ...

Обаче има нещо друго - което никак не е приятно за отбора на Макларън - Интересна поредица плакати се появи на трибуните на Истанбул парк, показващи отношението на фенове към екипа на Макларън и пилотите в него.
Въпреки че Сребърните стрели твърдяха през цялото време, че в отбора отношенията са оправени, едва ли мнозина им повярваха.
За да се избегнат каквито и да е недоразумения, Макларън използваха два пита на Истанбул парк и Рон Денис заяви, че като има възможност защо не – тоест гаражите са достатъчно големи – ще бъде прилагана същата практика.
И все пак запалянковците не пропуснаха да покажат личното си отношение в Турция. На трибуните се появиха няколко плаката:
“Хам разплакан; мошеник; ще си останеш губещ цял живот.”
“Рон къде са равните права? Ако отглеждаш гарвани, ще ти изкълват очите”
“Алонсо, ти им помогна да печелят, те ти помагат да губиш, къде е равенството? Къде е честната игра?” - съответно плакатите бяха в ръцете на испанските фенове.

icon_welldone.gif
Това е "lo-fi" (опростена) версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.