Ей, доживях!!!
Днес бях поканен на тест-драйв на това чудо, и след известни колебания се реших и отидох.
О, Господи.
Хубаво.
Много хубаво!
Страшно хубаво
Невероятно хубаво.
По-хубаво от +#$%*****.
След няколко рекламни думи симпатичната дама от БалканСтар пита – ще го покарате ли?
И отговора не можеше да е не.
Първи се качи приятелят ми – стар мерсовод, всъщност негово е комбито, което се продава, и това му е вторият драйв на R-класата.
Нашия модел се оказа леко спортно модифициран – това значи 19” джанти, едно ребро по-малко на грила, и алуминий вместо дърво за декоративните елементи.
32- CDI , 4 –matik – full-time 4 drive, пневматично окачване отпред и отзад с възможнжст за ръчна промяна в три степени - комфорт, нормал, спорт. Всички ги изпробвах – определено се усеща разлика. При скорост над 120 автоматично се снижава колата с 20 мм под режим нормал.
Автомобила е с доста високи седалки, което се усеща при влизане и сядане вътре. След затарянето на вратата – доста здравотрябва да се тръшне – типичен Мерцедес, обаче, не оставаш с впечатление, че седиш на такава височина – много комфорна возия на доста твърди седалки.
Бях впеатлен от 5-тата врата – след натискане на копче тя просто сама се отваря – плавно и мазно. При затварянето тръшкане не се предполага – просто се натиска съответното копче и вратата се затваря като вратата на хладилника ми.
За навигации, климатроници – х-зонови, телефони, стъкла, парктроници и още доста неща , на които не им разбрах предназначението, няма да говоря – имаше от всичко по много, и явно всичко работеше, но просто явно скоростта ми на попиване на всички тези удоволствия не беше достатъчна.
И дойде момента, в който седнах аз зад кормилото – от отбивката за Панагюрище към Пловдив.
Странни работи има в тази кола – скоростния лост е с размер, по-малък от лоста за мигачите на 124 та и се намира от дясната страна на кормилото. При натискане нагоре се минава в режим Drive и тогава става много интересно..
Как върви…, леле как върви..
Това не се описва, това само се усеща.
И ако случайно решиш да понатиснеш газта..
Хората , които имат някакви негативни виждания към дизеловия двигател, просто трябва да бъдат повозени малко. Ускорението е като на пистов мотоциклет, 7-степенния автоматик подрежда скоростите така, че все едно има не скоростна кутия, а вариатор, и изведнъж поглеждаш спидометъра , и констатираш , че си с 220 км. Това , ако го няма спидометъра, не може да се усети по никакъв начин.
Стигнахе до града, и реших да пробвам как работи ръчната смяна на предавките – типтроник досега наживо не бях карал – само по гейм –воланите, които продавам.
Хитро, готино и приятно. В този режим на дисплея все пак излиза информация на коя предавка си, но това явно е за обща култура. Реших да поизтормозя малко машинката и питах ,все пак де, какво ще стане , ако с 80 км/ч забия 1-ва скорост. Презентаторката каза – ми не знам?
Е как няма да я ръгна първата на 80км? Забих я и знаете ли какво се случи? НИЩО!!! от 3-та падна на втора и толкова. Същото стана, когато се опитах да тръгна от 5 на един светофар – НИЩО не стана . Тръгна си на първа , и си ги нареди по-нататък, абстрахирайки се от ръчните скорости. Абе хитро..
Дотук беше хубавото. Прибрахме чудесията в бокса (там също имаше приятни изненади – парктроника реагира на препятствия по целия периметър на колата – когато я проврях между две коли по на около 70 см от двете, вътре всичко пищеше и мигаше)
И като влязохме в офиса и се наложи да поседнем – докато слушаме с какви цифри се обрисува стойността на това бижу – за съжаление тези дни няма да мога да си купя
От около 50 000 Е до около 80 000 Е без ДДС…
Спирам със закуските и започвам да спестявам.
Този месец няма да си купувам със сигурност…