Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия на Форума: КАТ започва да спира колите с ксенонови фарове
Mercedes Benz Фен Клуб България - Форум за ремонт,обслужване,модификации и технически решения на автомобили мерцедес > Форуми > Общ Форум
genadi
КАТ-София започва да спира автомобилите, които имат ксенонови фарове. Това съобщи пред БНР началникът на Пътна полиция в СДВР главен инспектор Богдан Милчев.
Причината е, че ако крушките не са фабрично вградени, има опасност другите шофьори да бъдат заслепени и да се стигне до катастрофи.

Автомобилите с ксенонови крушки на фаровете, които не са фабрично производство, ще бъдат спирани от движение, а на водачите ще бъде съставян акт, съобщи и БНТ.

"Ксеноновите фарове не са забранени, но когато са фабрични – отговарят на определени стандарти. За съжаление, все повече водачи си купуват ксенонови крушки, които са китайско производство или въобще не отговарят на никакви стандарти. Именно тези водачи ще бъдат спирани и ще има отношение към тях", обясни Богдан Милчев и допълни, че Законът за движение по пътищата дава тази възможност.
Ще се глобява и за нерегулирани фарове, като санкцията може да стигне до 150 лв.
РУМЕН СПАСОВ
Така и трябва да бьде омрьзнало ми е да ме заслепяват с тия китайски измишльотини.Като не могат да ги настроят да ги махат. emoticon-0178-rock.gif
mitoshkin
icon_welldone.gif
mury
да крайно време беше тия ксенони направо ме побъркват,а аз пътувам все по тъмно boxing.gif boxing.gif boxing.gif
chasovnik
офф преди малко във форума на дир.бг имаше изписано 270 коментара. е кой ще ми обясни ще спират ли от движение и всички баровски автомобили внос от щатите, които са минали и през технотест, а реално са си американските фарове и стопове?
пак се правят акции за балъци и набиране на средства.
mitiooo1
И как разбират коя кола е с ксенови крушки и коя не?
Ако са 4000к ще им е много трудно.Освен това не могат да докажат,че собственика на автомобила е с такъв тип крушки.
Ще те накарат да отвориш капака и да гледат баластите ли?
Единственият начин е да спират от движение,ако светлините не са регулирани и пречат на участниците в движението,а освен това и с обкновенни крушки ,които не са регулирани светят в очите не по-малко от ксенон.
Иначе и аз подкрепям идеята.
ALEXONE™
От КАТ започват масирани проверки за автомобили на които е монтиран допълнително такъв ксенон, ще бъдат спирани от движение.

Ето част от закона.

Наредба №32 от 5 август 1999г. за периодически прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства.
При извършване на преглед в ГТП във връзка с използването на нерегламентираните светлини, монтирани на превозните средства и прилагането на чл. 76 от Закона за движение по пътищата следва да се:

1.Проверяват стриктно интезитета на светлината на фаровете за къси и дълги светлини.
2.Следи за монтирани допълнително елементи на къси или дълги светлини, които да променят интезитета или цвета на светлината
(т.нар.ксенонови светлини) С цел безопасното движение по пътищата и в предвид горепосочено, следва при установено наличие на такива
допълнителни монтирани елементи на фаровете с газоразряден източник на светлина да не се издва знак за периодически технически преглед.
mitiooo1
Аз до колкото разбирам от по-горе написаното следва,че при ГТП автомобила трябва да бъде спрян от движение,а не от пътна полиция или съм в грешка?
Vasaka89
Ми митио, при ГТП aко ти проверят зa ксенон, не би трябвaло aко имaш дa ти дaдът преглед,с две думи просто си свaляш бaлaстите emoticon-0157-sun.gif Инaче съм много против товa дa спирaт всички с ксенон, продaвa се следовaтелно не е зaбрaнено, зaводски ксенон, извинете но не искaм дa виждaм всички дупки когaто съм нa 20 см от тях, с обикновенните крушки. Имaм би ксенон, но регулирaн(190 кaрaм), кaрaм си и с летните гуми още(имaм нa джaнти зимни но нямa сняг, пък и кaрaм сaмо грaдско). Още нещо имa крушки имитaция нa ксенон(6000К) осрaм нaйт брейкър, имa и други, нa преднaтa колa бях взел някaкви комплект и всеки питaше дa не съм с ксенон emoticon-0127-lipssealed.gif тъй че не мисля че aйде сичко квото е с ксенон дa го спирaме, кaто те спрaт нa стенд, не сa регулирaни пишaт, регулирaни сa хвaщaт те зa кaрдaнa !
ALEXONE™
Да Митко ясно и точно е написано за прегледите. Не вярвам на пътя да те проверяват под капака за баласти.
gespas
Нещо не са го измислили както трябва, защото трябва да има и техническо средство с което да го измерят, напишат като обоснование и да ти спрат колата от движение.Мисля, че ако обжалваш акта в съда ще отпадне.Май просто е отчитане на дейност от КАТ тъй като последните месеци се понаакаха с изцепки и сега да видиме всички какви грандиозни мерки за намалване на ПТП-та са измислили.
my_benz
Ако е фабричен ксенона, то задължително трябва да има саморегулация и система за измиване на фаровете по налягане. Другото което има автомобили, на които не се предлага екстрата "ксенонови фарове". напр. VW Golf 2, 3, Opel Astra GSI....... (просто тези ми идват на ум сега, нямам нищо лично, не се заяждам с моделите, моля без нападки...)
При тия модели на пръв поглед е ясно, че е допълнително монтиран и 99% е от тия дето ядат ориз. Обаче, ако автомобила е напр. Мерцедес W211 с лупи и т.н. как аджебъ ще докажат че е допълнително слаган, че дори и да е китаец се чудя аз? Ще дойде вътре да гледа дали има врътка за регулиране или няма(т.е. е автоматична), или ще гледа по капака за баласти куката...ами ако са мини баласти и са добре скрити????? нещо пак май е поредната куца далавера на КАТ.
Подкрепям, че трябва да се махнат итайците от рефлекторните фарове и от всички стари коли понеже ми омръзна да ме правят на електроженист като карам нощеска......, ама пък има и по-плашещи работи напр. коли с неизправни спирачки минават ГТП, ама заради ксенона няма, така ли? Да, ама не.
Минялия ден ми се наложи да купувам крушка за ксенона (фабричен whistle.gif ) и писах в гугъл...ми то видях, че вече има и ксенон комплекти "чайна майна" за по 29.50 лв kill_myself.gif
rnedelchev
Да се включа и аз в темата..
Ако това не е прието, записано в ЗДвП и публикувано в държавен вестник, никой по никакъв начин не може да ви санкционира.
Другото е , че това отново е вътрешна заповед за Столична ПП, с което дори да се напише някакъв тип глоба (за да се обжалва е хубаво да е АКТ а не ФИШ), ако бъде обжалвано, сещате се.. Неоснователно, както каза колегата gespas, без техническо средство !
krasimir
Моето мнение е даже глобите да са по-големи. Не може кой каквото си реши да прави. Все пак става въпрос за живота и безопасността на нашите близки и за нас самите. Когато караш на пътя и някой те заслепи с фарове предполагам на всеки му се е случвало не му е било приятно. Сега обаче всеки който има някой лев решава да си сложи китайски ксенонки, сини крушки, крушки с увеличен интензитет на светлината . Да ама не. Тези фарове заслепяват ужасно на пътя. Да не говорим, че всеки слага такива крушки, но или не си регулира фаровете или въобще не е възможно да ги регулира пък и него го боли ............ за тези които карат срещу него. Аз нямам нищо против фабричните ксенони, но всеки да си слага такива от където хване не съм съгласен, защото, за да имаш такива трябва да са с определен интензитет или поне рефлекторите на фара да са по други от оригиналните. Въобще има доста изисквания за фара /то това си е наука/ като уред за осветяване на пътя и това е взето под внимание от производителите на автомобили, но явно не взето под внимание от /например/ Панчо от село Връшка чука. Сега гледам как великата Пътна Полиция щяла на пътя да регулира фарове. Боже Господи . Чудя се например как ще регулират китайскте ксенонки на пътя. Или пък дали ще успеят да регулират фарове на които са били счупени само стъклата и сменени с турски или китайски. Мисия невъзможна. А пък от тук нататък можем да поговорим за това какви части и от къде се внасят пък за качеството Господ да ни пази. Ама тя темата ще стане доооооооооста голяма.
Vasaka89
Ксенон нa рефлекторен фaр, не виждaм к'во пречи, нa моятa имaм би ксенон, a по булевaрдите кaто кaрaм пред някой(мaздa тея дни) с лупи и ме зaслепявaше, спирaм до нея нa светофaрa ми мойте ксенони светят с 10 см по нaдолу emoticon-0127-lipssealed.gif Тaкa че тaя рaботa не е всеки с ксенон под ножa, aко е регулирaн ксенонa не виждaм пролемa кaкъв е. Сегa великото ни МВР и подрaзделение ПП покaзвaт кaк от ГЕРБ сa помислили зa всичко и всички и догодинa пaк зa тях дa глaсувaт, просто нямaм думи, кaрaйте със зимни гуми по светa е тaкa, дa де, мa по светa зaплaтите сa по 10 пъти по големи, те искaт при зaплaтa 400 левa(среднa) дa дaдеш 500 зa добри гуми emoticon-0127-lipssealed.gif , ми кaто изисквaт дa дaдaт по 1500 + евро зaплaти, a не дa четем къде пътувaл нa екскурзиикa Боко Пенделa с нaще пaрички!

Сори зa второто мнение, зaводски ксенон не е зaбрaнен, ми дa не си ги прaвя в дворa крушките и бaлaстите emoticon-0178-rock.gif
DJmorpheus
Здравейте колеги,
Тази тема както доста други, пак е доста изкривена и неразбрана. Така като гледам и закона тези дето са го писали нямат идея за какво иде реч. На тях ще има кажа само, в Германия е разрешено поставянето на всякакъв вид светлини допълнителни и прочие, с малката подробнос минаваш комисия за одобрение на светлините за да можеш да караш.
Колкото до нашите глупости emoticon-0157-sun.gif Разликата между ксеноннова крушка и ксенонова е много проста, халогена е 1500L a ксенона е 3000L, това е интензитета на светлината. По пътя на логиката ксенона свети двапъти повече. И всички които не разбират ще кажат значи заслепява двапати повече, пълни глупости. Всеки е виждал как му светят фаровете срещу стена, има една линия над която светлина няма, ако сменаш крушката единствената разлика която се появява е в осетеното петно, то става по осветено icon_coolgrin.gif Ако не са реголирани фаровете квито и крушки да слагаш ще вадиш очите на хората. Сега за разликата между рефлектора и лупата и кои трябва да е с ксенон и така нататак, пак са пълни глупости, има ново поколение рефлекторни фарове които са без екран на крушката и на такъв рефлектор ако сложиш обикновен ксенон ще вадиш очите на всичко живо. На тези хорица ше кажа сложете крушка с цокъл D2R или D1R която е със заодски екран и е разработена за рефлекторни фарове wink.gif
Колкото до това кои кви шарки слага, отговорът е само един и то много прост. Philips произвеждата ксенонови крушки от типовете D1S, D1R, D2S и D2R в два варянта 4100К и 6000К и все още не е произведена кола с ксенон на халогена (защо ли)
w201gogo
Цитат(DJmorpheus @ Nov 11 2011, 11:48 AM) *
Здравейте колеги,
Тази тема както доста други, пак е доста изкривена и неразбрана. Така като гледам и закона тези дето са го писали нямат идея за какво иде реч. На тях ще има кажа само, в Германия е разрешено поставянето на всякакъв вид светлини допълнителни и прочие, с малката подробнос минаваш комисия за одобрение на светлините за да можеш да караш.

В Германия като сложиш 90% от афтърмаркет фаровете - не само ксенон, а и кристални с нормални крушки - просто не можеш да минеш преглед. Ако ги сложиш след прегледа и направиш белята се смята, че прегледа е невалиден и става много неприятно. Дори и черните мигачи не се допускат какво остава за каквито ти кефне фарове.
krasimir
Ееееее ама ние Българите всичко знаем и можем да си слагаме каквото и когато си искаме. За мен една кола щом е направена с някакви фарове каквито и да са значи всяка промяна на крушките е изменение на осветеността. Никой производител на автомобили няма да сложи ксенонова крушка на обикновен фар. Аз поне не съм виждал. Поне светлината е по силна и релефа на стъклото трябва да е друг. Аз така мисля. Ако не съм прав поправете ме.
DJmorpheus
Колега, колите който караме са толкова стари, че по времето когато са правени не е имало Ксенон системи. Ето ти една причина, веднага ти давам втора. wink.gif Провери колко струва една крушка за заводски ксенон smile.gif от идеята за евтина поддръжка много от новите коли нямат такива системи wink.gif
Колкото до обикновен фар ако под това разбираш рефлекторен, ще ти кажа, че на оригиналните ксенони а именно D1R, D2R, D3R и D4R последната буквичка е първата от една друга дума замисли се коя wink.gif
Десо
Не знам колеги, тази тема е малко спорна...Аз освен Мерца имам и едно Е36. Фаровете му са с лупи и монтиран 4300к ксенон и са регулирани идеално. Не виждам смисъла да ги махна при положение, че не заслепява. Никога не съм имал порблеми по пътя, в смисъл да ми пресветкват и т.н. Като застана пред колата трябва да клекна на височината на фара за да ме заслепи. Другото което ми направи впечтление е че на стенд графиките на осветеността съвпадат абсолютно точно с предписаните от завода. За мен тази кола с ксенона, си покрива всякакви норми и не е опасна за никого.

За ксенон поставен на обикновен, рефлекторен фар съм съгласен, че не става, поради простата причина, че ксеноновата крушката е по дълга-от там се променя и "фокусното разстояние" и оптичната система не работи коректно. Това нещо, не подлежи на регулиране изобщо...
krasimir
Eй това имах предвид. Не стават за регулиране. А пък и в държава в която почти половината коли като им светнат стоповете изгася единия фар не знам за какви ксенони говорим. Пък уж минават преглед, ама това е друга тема. Да на оригиналните. Не на поставените от всеки и на всякъде където попаднеш имам предвид разни сервизчета. icon_coolgrin.gif
Michona
Ами....технологиите напредват,не можем да ги спрем.Както се ъпгреидват компютрите,така се ъпгреидват и колите,защо да не се възползваме от техниката.Тунингите какво са?Важно в случая е да са правилно регулирани и това да следи КАТ.Ако не са и обикновени крушки да са,пак заслепяват.
РУМЕН СПАСОВ
Ами да така е правилно.Който иска да си слага нефабричен ксенон да ползва услугите на лицензиран автосервиз и след това да минава задьлжителен технически преглед на системата за получаване на одобрение и сертификат който да му стои постоянно в жабката за представяне при поискване от органите на реда.Не може всеки който разбира и който не разбира да си прави експерименти сьс системи които са жизнено важни за безопасността на хората в автомобила както и на другите участници в движението.
genadi
Цитат(РУМЕН СПАСОВ @ Nov 18 2011, 08:11 AM) *
Ами да така е правилно.Който иска да си слага нефабричен ксенон да ползва услугите на лицензиран автосервиз и след това да минава задьлжителен технически преглед на системата за получаване на одобрение и сертификат който да му стои постоянно в жабката за представяне при поискване от органите на реда.Не може всеки който разбира и който не разбира да си прави експерименти сьс системи които са жизнено важни за безопасността на хората в автомобила както и на другите участници в движението.

Много си прав колега! Време е да започнем да съсредоточаваме усилията си в това да не бъдем вредни за другите и да живеем и заработим законосъобразно. Но явно желанието с две китайски лампички да се превърне колата на Флинстоун в последен модел лимузина е много, много силно усещане...
Алфонсо
Поредния журналистически блъф и "кьорфишек" се оказа тая простотия с ксеноните.
На колата си имам монтиран ксенон, карам доста, а напоследък след изписаните по вестниците хиляди глупости как ще спират колите с ксенон, се случва така, че минах поне 20-30 пъти покрай полицейски патрули и караулки, на различни места в София и България. На втория ден след статията на вестникарчетата имах работа близо до софийския КАТ, точно отсреща имаше патрул, стояха и дебнеха за нещо, два пъти минах покрай тях и никаква реакция.
Само днес, за деня минах покрай 5 (да ПЕТ) полицейски поста, поглеждат дали съм с колан и се завъртат на другата страна.
През цялото време спазвам закона и карам с включени къси светлини. Никой не се заяде с мен за нищо.
Roshavv
Цитат(Алфонсо @ Nov 18 2011, 08:23 PM) *
На колата си имам монтиран ксенон, карам доста, а напоследък след изписаните по вестниците хиляди глупости как ще спират колите с ксенон, се случва така, че минах поне 20-30 пъти покрай полицейски патрули и караулки, на различни места в София и България. На втория ден след статията на вестникарчетата имах работа близо до софийския КАТ, точно отсреща имаше патрул, стояха и дебнеха за нещо, два пъти минах покрай тях и никаква реакция.
Само днес, за деня минах покрай 5 (да ПЕТ) полицейски поста, поглеждат дали съм с колан и се завъртат на другата страна.
През цялото време спазвам закона и карам с включени къси светлини. Никой не се заяде с мен за нищо.
ами като са регулирани и не заслепяват що да те спират.. те разкофтените фарове и през деня светят гадно....а и как ще разберът с кфо си.. ако е 4000к свети малко жълто..като нормалните крушки...
my_benz
Цитат(Алфонсо @ Nov 18 2011, 07:23 PM) *

А защо ли не са те спряли.....ако си бил с колата от подписа не е чудно, че дори не са забелязали Мерцедеса дали е с или без ксенонова система. При положение, че има такъв модел с фабричен ксенон ще им отнеме 1 час да доизяснят дали е фабрична или допълнително монтирана. Айде да видим дали ако е някой със "спортната бегачка" накичена с вежди, мигли, тасове спинери и т.н. и ксенони на късите, дългите, габаритите, халогените, на стоповете и на светлините на номера ако щеш....тогава дали няма да го заковат? Когато изглежда нормално на колата ксеноновата система и не се забелязва от 4 кръстовища как заслепяваш много ествествено, че няма да те закачат. Според мен цялата тая дъндания е направена за поредното нещо, за което кукерите ще имат причина да си пългят гушките и затова, да се вкарат в ред по-старите коли, на които тунинга им е определено в повечко....
tirozov
Българина е на принципа:аз да съм добре,,,пък другите не ме интересуват...не може на Опел Кадетт 89 година да сложиш ксенон и да кажеш на полицаите: ааа той е фабричен..Аз съм ЗА да има някакъв контрол над тези неща...за нашо добро е...една вечер бях заслепен от една светлина,която идаше срещу мен и в последствие като се разминахме разбрах,че това бяха светлините на ТИР с най-малко 8-9 халогени по бронята и тавана хахаха... smile.gif
mitiooo1
Е защо да не може опела 89-та да е с ксенон?
На пазара се продават фарове с TUV сертификат.Тоест за кадетора ,ако има фарове с лупи и одобрен с някакъв подобен сертификат ,след като мине технически преглед и покрива изискванията не виждам какъв е проблема.
В талона на немските автомобили даже пише с какъв размер гуми трябва да се кара автомобила.
Малко са ни проблемите в тази държава,че и тук се чудят какво да нищят,че и цигарите не гаснели 0_yahoo.gif
Сами си чешем езиците тука .
krasimir
Колеги искам да споделя с вас една случка. Преди 7-8 години пътувам с колата си, която е Мерцедес /не че има значение/. Стигнах границата с Германия и там видях нещо което тогава ме впечатли. Един служител от Митницата се качи на предната броня на един камион с турска регистрация като се държеше за чистачката и започна с едно чукче като тези аварийните дето са по автобусите за чупене на стъкла да чупи наред всички фарове, фарчета, лампички които бяха наредени по цялата кабина. Накрая без да говори слезе и пожела приятен път. Останаха само основните фарове и фаровете за мъгла - това което е предвидено в закона. Според мен и тук трябва да е така. chair.gif
tirozov
Цитат(mitiooo1 @ Nov 19 2011, 08:56 AM) *
Е защо да не може опела 89-та да е с ксенон?
На пазара се продават фарове с TUV сертификат.Тоест за кадетора ,ако има фарове с лупи и одобрен с някакъв подобен сертификат ,след като мине технически преглед и покрива изискванията не виждам какъв е проблема.
В талона на немските автомобили даже пише с какъв размер гуми трябва да се кара автомобила.
Малко са ни проблемите в тази държава,че и тук се чудят какво да нищят,че и цигарите не гаснели 0_yahoo.gif
Сами си чешем езиците тука .

Не имам предвид,че ксенона не може да е фабричен..
mitiooo1
icon_welldone.gif
Е то е ясно.То по това време не са си мислили даже да правят подобно нещо.Аз не споря с никой.
my_benz
Цитат(krasimir @ Nov 19 2011, 10:42 AM) *
Колеги искам да споделя с вас една случка. Преди 7-8 години пътувам с колата си, която е Мерцедес /не че има значение/. Стигнах границата с Германия и там видях нещо което тогава ме впечатли. Един служител от Митницата се качи на предната броня на един камион с турска регистрация като се държеше за чистачката и започна с едно чукче като тези аварийните дето са по автобусите за чупене на стъкла да чупи наред всички фарове, фарчета, лампички които бяха наредени по цялата кабина. Накрая без да говори слезе и пожела приятен път. Останаха само основните фарове и фаровете за мъгла - това което е предвидено в закона. Според мен и тук трябва да е така. chair.gif

е то това идва малко като гърците с козия крак дето буквално ти изкъртват табелата на регистрационния номер и то задния, който е с онзи полицейският нит....било то изпреварване, било то превишена скорост с 8-10 км/ч и като му кажеш на полицая, че това е държавна собственост на Р.България и той ти вика "това не е мой проблем, да ме съдят".....
Алфонсо
Цитат(my_benz @ Nov 19 2011, 11:14 PM) *
Цитат(krasimir @ Nov 19 2011, 10:42 AM) *

е то това идва малко като гърците с козия крак дето буквално ти изкъртват табелата на регистрационния номер и то задния, който е с онзи полицейският нит....било то изпреварване, било то превишена скорост с 8-10 км/ч и като му кажеш на полицая, че това е държавна собственост на Р.България и той ти вика "това не е мой проблем, да ме съдят".....

Aйде стига митове и легенди пак. Пътувал съм десетки пъти в Гърция, не видях един с откъртен номер.
Мой приятел има къща в гръцко, редовно пътува дотам, бяха го хванали в нарушение превишена скорост с 20++км над ограничението. Написли му фиша, платил си го и живота продължава. Единственото неудобство е, че трябва да платиш в най-близката поща, която понякога е на 50-ина км но не е болка за умиране, освен това глобите са малко по европейските стандарти. Казали му, че ако не си плати глобата, няма да го пуснат да премине границата към България и толкова, никакви кози крака, никакви откъртени номера и т.н.
rnedelchev
Това с чупенето на фаровете ми звучи точно като легенда ;-)

П.С: Питайте колегата @chasovnik , при тях в USA ,специално за камионите, може да имаш 10 000 лампи , но една да не свети и ти правят съответната глоба.
Не че нещо, ама не може някакъв митничар ей така да ти начупи всички фарове, трябва да има обосновка и най-малкото ще ти състави глоба или ще те помоли да ги свалиш и след това да продължиш ....

Peace :-)
krasimir
В чужбина има закони и трябва да се спазват. Българина му обясняваш,че има фабрични ксенони и всякакви други и можеш да караш с фабрични и това е. Той обаче започва ама аз минавах покрай полицаи и те не ме спряха. Ами да просто не са си свършили работата, но това не значи ,че всичко е О.К., ти си пак в нарушение. Абе въобще българина в повечето случаи си кара живота в нарушение. Затова чупенето на крушки в Германия не е мит, а самата истина, която се случи пред мен. И съм абсолютно сигурен , че чужденеца с камиона не успя да каже и гък. Качи се в камиона и си продължи. Но ако това беше станало на българска граница при всеки случай щеше да има разправия и обяснения защо са му натрошили хилядите лампички, които не са разрешени по закона. Освен това в Закона за движение по пътищата е мноооооого добре обяснено какви светлини трябва да има едно ППС и никакви други. Аз там не съм чел за китайски "ксенони". А това ,че проверките от КАТ се оказаха кьорфишек си е истина. Ако имаше истински КАТ трябваше всеки с допълнително слагани ксенони да минава преглед, да се регулират и чак тогава да се издава на собственика документ, който да се носи в колата и да се представя на КАТ при проверка. В противен случай аз лично съм да се трошат фаровете на нарушителите. chair.gif
Алфонсо
Цитат(krasimir @ Dec 8 2011, 05:36 PM) *
В чужбина има закони и трябва да се спазват. Българина му обясняваш,че има фабрични ксенони и всякакви други и можеш да караш с фабрични и това е. Той обаче започва ама аз минавах покрай полицаи и те не ме спряха. Ами да просто не са си свършили работата, но това не значи ,че всичко е О.К., ти си пак в нарушение. Абе въобще българина в повечето случаи си кара живота в нарушение. Затова чупенето на крушки в Германия не е мит, а самата истина, която се случи пред мен. И съм абсолютно сигурен , че чужденеца с камиона не успя да каже и гък. Качи се в камиона и си продължи. Но ако това беше станало на българска граница при всеки случай щеше да има разправия и обяснения защо са му натрошили хилядите лампички, които не са разрешени по закона. Освен това в Закона за движение по пътищата е мноооооого добре обяснено какви светлини трябва да има едно ППС и никакви други. Аз там не съм чел за китайски "ксенони". А това ,че проверките от КАТ се оказаха кьорфишек си е истина. Ако имаше истински КАТ трябваше всеки с допълнително слагани ксенони да минава преглед, да се регулират и чак тогава да се издава на собственика документ, който да се носи в колата и да се представя на КАТ при проверка. В противен случай аз лично съм да се трошат фаровете на нарушителите. chair.gif

Абе за какви ксенони си говориме изобщо?!?!?
Днеска по време на снеговалежа видях доста коли с летни гуми, или със зимни само отпред примерно, и то коли които се карат по улиците. emoticon-0127-lipssealed.gif Редовно виждам в движение по улиците коли, на които не им работят я стопове, я нещо друго по осветителната уредба. Редовно виждам коли с три или четири различни гуми от четирите възможни. Днеска, пред очите на брат ми, олигофрен с Пасат се е въртял като пумпал на Ботевградско шосе, но за сметка на това е бил с "гъзарски" лети 17-ки с изтрити летни гуми 13-та употреба, тъпанара се е разминал на косъм от две-три коли, които е щял да помете.
Е кой и кое застрашава повече?!?? Олигофрена който кара с изтрити галоши, най-вероятно и без спирачки, с неработещи стопове и габарити отзад и с куп други неизправности по колата, или аз с отлично поддържаната кола, с 4 чисто нови зимни гуми, нови накладки, дискове и всички светлини в изрядност???
Зарежете го ксенона, това най-малко пречи, като цяло положението на българина е много лошо, всеки иска да кара кола, без да я поддържа, без да мисли застрашава ли живота на себе си и останалите.
Като си говориме за ксенони и т.н. искам всичките противници на нефабричните доработки да ви видя с еднакви нови гуми според сезона, с действащи спирачни системи и изправни осветителни системи на колите ви.
Да мерят и дълбочината на грайфера, да проверяват и за година на производство, несериозно е да се кара с гуми на 10-12 години (виждал съм с очите си тази година коли с гуми дот-ове 2000-2001г)
Като на прегледа ще ми гледат ксеноновите фарове, да затегнат контрола и върху спирачките и всички останали светлини, освен фаровете. И като лявото колело спира по-малко от дясното или ако нямате ръчна, да ви връщат , да видим тогава колко малко коли ще останат по улиците всъщност.
Това е "lo-fi" (опростена) версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.