- Каква беше за вносителите на автомобили в България 2006 година?
- Основното с което се характеризира е ръст при продажбите с около 30 процента. Последните месеци имаше много работа по старанието безболезнено за нашите клиенти да организираме работата от 01.01.2007 година във връзка с влизането на България в ЕС, тъй като имаме специално посочени норми и документи, които се изискват за регистрацията на автомобили.
За нашата компания най-значимото, което се случи, е по-големият ръст - над 50 процента и увеличаване на пазарните дялове при товарните автомобили, като такъв ръст досега не сме имали.През юли месец ние открихме за всички модели на Мерцедес, както и за другите ни марки, нашия нов продажбено-сервизен комплекс в Пловдив, с който ние смятаме, че ще покрием необходимостта от търговия и сервизно обслужване почти за цяла Южна България. Това представлява най-голямата инвестиция за този район в бранша. Още с неговото построяване отговаря на всички стандарти, които са наложени от производителя.
Също така успяхме да развием в по-голяма степен обратното изкупуване на стари автомобили и да продадем нови, което е много удобно за хората. Поставихме сериозното начало не само като организационна структура в рамките на нашата фирма, но и като сделки. Това е доста нова услуга за България, дори данъчно е забравена, според мен. И много е сложно да организираш документално тази дейност, за да бъдеш безупречен.
- Трудно ли се достигат световните стандарти при обслужването на клиентите?
- Ние сме сертифицирани по ISO преди около три години, а от година и половина работим по сертификацията, наложена от производителя.
Това включва сертифициране на търговския персонал. Всички продавач-консултанти трябва да преминат през определени модули на обучение, след което да положат изпити. Те трябва да попълнят тестове, които се организират от производителя. По принцип, за да се сертифицира един продавач-консултант, той трябва да е работил в магазините на „Мерцедес Бенц" минимум една година. Това е едно по-високо стъпало, както за него лично, така и за самата фирма. Колкото повече сертифицирани продавач-консултанти има фирмата в съответната страна, тя много по-качествено и по-пълноценно ще обслужва своите клиенти.
Другата част от стандартите включва помещенията като размери и като оформление. Също така функционалната възможност на фирмата да обслужва своите клиенти, като например автомобили за пробни пътувания.
Тези стандарти са еднакви за цял свят, не само за Европа. Идеята е един клиент на „Мерцедес Бенц" да бъде обслужен по еднакъв начин, независимо от това дали той е отишъл в нашия магазин, както го наричат клиентите в Русе, или е отишъл в Ница например.
През последните дни установих, че с приемането на европейските норми, дейността на нашата фирма ще се осъществява по-лесно. Фирмата ни ще трябва да изпълнява по-малко функции, разбира се контролът е много сериозен, който е глобален общо в Европа. Както нашият управител казва: „Българите са прусаците на Балканите". Българинът наистина има южняшки стил и много не обича да следва някакви правила. Обаче той много бързо разбира когато се аргументираш, че сега ако го спазва това правило, ще си улесни работата.
- В Европа голяма част от регистрациите на новите автомобили се извършват по интернет. Мислите ли, че е възможно ското това да се случи и в България?
- Според мен много скоро ще стане това и в България. До 3-5 години ще се осъществи. Ще навлезе когато държавните институции успеят да създадат условието за контрол. И сега е така, много служители ги нанасят тези данни, изпълнявайки контролни функции. В бъдеще аз ще трябва да ги нанеса тези данни, тогава държавните служители пак ще осъществяват някакъв контрол във виртуалното пространство.
-Какво е нивото на българските специалисти?
- През последните години в моя отдел трябваше да назначим много млади хора, които са завършили своето висше образование в България, някои от тях са имали и допълнителни квалификации в чужбина в добрите европейски университети. Моите лични впечатления са, че те са високо образовани хора, но без никакви трудови и практически познания, навици и умения. Започваме тука почти от начало по отношение на трудова дисциплина, по отношение на конкретните познания, които са задължителни, за да изпълняват те своите функции. Оставам с впечатлението, че българското образование изобщо не се вмества в реалният живот.
- На какво отдавате този голям ръст при продажбата на нови автомобили?
- Много често съм размишлявала по този въпрос, особено в последните дни на миналата година, защото определено много коли се купуваха не само при нас, но и при другите фирми. Питах се, какво им стана сега на тези хора? Защо изведнъж се юрнаха да купуват нови автомобили? Дали е някакъв страх от увеличаване на цените? Дали пък не е общата еуфория за купуване в края на годината?Накрая стигнах до извода, що се отнася до клиентите на лека кола „Мерцедес", че по-голямата част от хората са си купили тази кола, защото просто им е трябвала. Защото са имали друга марка, която е на четири пет години и им е трябвала такава кола и са можели финансово да си я позволят.
При товарните автомобили основното, което движи покупката, също са потребностите. Тази година имаме голям ръст на автомобилите, които се използват при строителството.
При по-ниския клас автомобили през последните пет години, почти 80 процента от продажбите са на лизинг. Голямо значение има това, че съществуват гъвкави лизингодатели на пазара.
- Какви са според вас причините за многото катастрофи в България?
- Смятам, че има няколко основни причини за огромния брой катастрофи.
Първата е в остарелия автомобилен парк, което довежда до несъвместимост на автомобилите. На пътищата новите автомобили се движат заедно с тридесетгодишни автомобили, което довежда до големи натоварвания и задръствания. По този начин се започват изпреварвания, правомерно или неправомерно, а вие знаете, че при всяко изпреварване съществува някакъв риск.
Втората причина е в недобре развитата пътна инфраструктура в България, която не може да поеме тези много нови автомобили.
Третата причина според мен е в големия процент български шофьори, които смятат, че за тях всичко е безнаказано. Грубите грешки на пътя остават несанкционирани от контролните органи. Съществува несериозно отношение към изискванията, правилника за движение по пътищата, ограниченията на скоростта и изпреварването. Те не случайно са поставени. А това, за съжаление, е доста лош пример, който се дава на младите шофьори.
- В световен мащаб се наблюдава окрупняване на бизнеса, това как се отразява на крайният клиент?
- Крайната цел на това окрупняване е да бъде по-добре обслужван клиентът, а и самата фирма, която е продавач на стока автомобил, стока резервна част, стока услуга, да бъде финансово по-мощна, за да може да си позволи повече инвестиции и по-добри цени.
Например, когато един сервиз купува на месец 300 литра масло и друг сервиз, който купува 30 000 литра, може да предостави по-евтина услуга на клиента, може да добие повече средства за инвестиция в своя сервиз, така че в крайна сметка клиентът да бъде по-добре обслужен.
- През годината се провеждаха доста конкурси, какви са вашите наблюдения?
- На мен много ми хареса един конкурс „Коя е колата?". Беше организиран от един сайт, в който потребителите съвсем свободно гласуват. Бяха номинирани около 20 автомобила от различните фирми. Ние спечелихме първо място с нашата S класа. За мен беше доста приятен фактът, че хората мислейки си за автомобил, дават предимство на своите си мечти, а не на своята прагматичност. Производителят преди година и три месеца си позволи за първи път в 120-годишната си история да каже: „Аз имам най-добрата кола в света". Това се припокри с мнението на хората и беше наистина доста вълнуващо за мен.- Къде се крие потенциалът за растеж на българската икономика?
- От една страна в човешките ресурси, от друга страна в организацията на работа и най-вече на инвестиции в производство на големите световни корпорации.
- Какви са очакванията ви за 2007 година?
- Точно това е голямата въпросителна. Ние си направихме труда още преди година-две да проучим какво се е случило в автомобилния бизнес в последните държави, които бяха приети в ЕС. Оказа се, че продажбите на автомобили в някои от страните са останали на същите нива, а в други страни дори са спаднали.
Специално за българския пазар, аз лично предвиждам около 15-17 процента ръст при продажбите, имайки в предвид потребностите и възможностите на хората да ги удовлетворят. А що се отнася до нашата компания, при леките автомобили „Мерцедес Бенц" предвиждаме по-голям ръст, защото в рамките на последните години наблюдаваме така наречената продуктова офанзива. Имаме много нови модели, което много помага при продажбите.
През 2007 година ние сме предвидили да завършим всички дейности, които са свързани със сертифициране, както наложени от законодателя в България, така и от производителя.
- Остава ли ви свободно време и какво обичате да правите през него?
- Много дълги години не ми оставаше свободно време. Просто така се стече животът ми, че години съм била "One man show", но през последните години назначихме достатъчно персонал, който лека-полека е обучен и може да му се делегира определена самостоятелност, така че да остане свободно време и за мен. Любимото ми занимание в свободното ми време е да пътувам и да виждам непознати места, като в България вече почти няма тайни за мен, така че сега пътувам по света. Това, което не обичам, но го правя, е да спортувам, да ходя пеша по балканите и да викам „айларипи".
- Кои са вашите любими места?
- Моите любими места вече са извън Европа, защото дълго време, поради ред причини, предимно из Европа обикалях. Преди няколко години открих, че светът не свършва в Бургас, а продължава и на изток. Планирам пътуване към Индия или Тайланд. Тази година мечтата ми е да отида в САЩ.
- Какво друго ще си пожелаете за 2007 година?
- За мен си пожелавам повече спокойствие. Символично пожелавам на всеки българин един ден да си купи нов „Мерцедес". Повярвайте ми, всички хора са много радостни, когато приемат такова пожелание, това наистина е нещо много хубаво, защото „Мерцедес" е символ на успелия човек, на престижа.
Интервюто взе Венцислав Манов
източник:http://bgnewsroom.com/