frankypro
Jul 14 2011, 05:07 PM
Здравейте!! Аз съм на 24 и съм голям фен на марката Мерцедес. Решил съм да си купувам цедка 97-99 година. Искам вашето мнение, кой двигател от всичките за серията е най-добре да се окомплектова с метанов инжекцион? Като цяло съм се спрял на 200 компресор, но се чудя на 180 с тези 120 коня дали няма да е по-добре като разход на метан + вървеж.
MercedesDE
Jul 14 2011, 06:12 PM
Разхода ще е еднакъв, но вървежа ще е напълно различен в полза на 200компресор.
nitsodar
Jul 15 2011, 10:58 AM
Подкрепям колегата MercedesDE .Самият аз наскоро сложих газов инжекцион (C180 122 k.c. '96 ) . Мога да кажа,че съм свръх доволен,като на газ не ми повиши изобщо разхода (вече съм минал 100-ци километри),поведението си е същото

. Определено,ако сравняваш 2-та мотора 200 компресорчето ще тича повече
П.С. Предполагам е ясно,че говорим за инжекцион на газ,не обикновена газова за 400-500 лв. И те стават,но тогава и разхода и най-вече поведението ще е доста по-зле

Поздрави!
frankypro
Jul 15 2011, 01:16 PM
ами принципно не говорих за газов инжекцион, а метанов. Какъв разход ти дава газовият инжекцион градско и извънградско?
nitsodar
Jul 15 2011, 01:33 PM
Цитат(frankypro @ Jul 15 2011, 01:16 PM)

ами принципно не говорих за газов инжекцион, а метанов. Какъв разход ти дава газовият инжекцион градско и извънградско?
Извинявай колега,с малко закъснение видях,че става дума за метан.Няма голямо значение
1.Аз също мислих за метан и газ,но като изчислих каква е азликата между двете и колко по-тежка е метановата бутилка,че и нали трябва да се подсили задницата заради това-прецених,че няма смисъл дае метан(така ме посъветваха и в сервиза,в който поставяха и газ и метан

2. Имам я от 1 месец газовата и оттогава съм минал над 2000 км. Извънградско ми дава с климатроник и 4 - 5 души между 7 и 8 литра!Уточнявам - засичането съм го правил така-зареждам до горе,харчи,после пак зареждам-все на бензиностанции Лукойл. Майсторите ми казаха,че е допустимо да ми вдигне разхода с 1-2 литра,но не-не е качила разход над 8 км извънградско,при условие ,че карам само на климатроник и поне с 4 души сме (а често и с 5-ма)
mitiooo1
Jul 15 2011, 01:41 PM
40литра газова бутилка тежи около 50-60кг пълна.
100литра метанова бутилка около 115кг пълна.
Подсилени пружини са около 100лв.
Извънградско разход 90-120км/час около 5-6лв.
Градско 10-11лв/100км.
Ако правиш по 20 000км годишно,определено си заслужава.
nitsodar
Jul 15 2011, 01:59 PM
Колега,определено си прав.По-евтино си излиза.На мен просто ми се видя голяма играчка като че ли (това с подсилването) и затова реших да си сложа газ.Въпрос на лична преценка и най-вече-на км. изминати годишно
frankypro
Jul 15 2011, 02:22 PM
Ако имам кола с метанов инжекцион определено ще правя по 20 000 км годишно ... все пак едно ходене до морето и обратно ще струва по 20лв на човек ... при 4ма човека в колата... ако не и по малко...

обаче ...изобщо двигателите на Мерцедес добри ли са за алтернативни горива ? защото знам че такива като на Хонда, Фолсваген са идеални ...
DJmorpheus
Jul 15 2011, 02:57 PM
колега изпадаш в излишни подробности, на метан е по ефтино и то 2 пати единствениа недостатак е че ти тежи тратката и метановиа инжекцион е по скъп. Принципно можеш да сложиш и алуминиева бутилка, можеш и карбон
Аз лично сложих газ защото колата ми е спорт и е доста ниска та с това и пружини не ми беше ясно каде ще е над земята. 20000км до тук сменени свещи и бобина, имам приател сас ц класа преди феислифта преди година и нещо и направи 240000 на метан двигателя не е пипан
chasovnik
Jul 15 2011, 05:41 PM
каква е марката/производителя на тези карбонови бутилки? не съм запознат с технологията, но тук в района /щатите/ таксиметровите коли са на метан и гледам, че имат по една бутилка само в багажника. доколкото знам в Бг са слагат 3???? проблема е, че никъде не мога да открия сервиз за монтиране на такава уредба CNG/LPG , койот да се занимава с автомобили, различни от американско производство. има само обяви за разните му там фордове, доджове и крайслери.
автобусите от градския транспорт са на 100% метан.
до колегата с газовото - какви парички ти излезе ако не е тайна уредбата и каква мерка е, че събирам инфо за зимата когато се прибера с колата и аз да слагам, че дзверо ще ме одере на софийско градко. тук в най-големите задръствания по кривите улички ми качва от 16,5 до 18/100л та психически съм се приготвил за по-по-най разход.
Mig29
Jul 15 2011, 06:43 PM
Цитат(mitiooo1 @ Jul 15 2011, 01:41 PM)

40литра газова бутилка тежи около 50-60кг пълна.
100литра метанова бутилка около 115кг пълна.
Подсилени пружини са около 100лв.
Извънградско разход 90-120км/час около 5-6лв.
Градско 10-11лв/100км.
Ако правиш по 20 000км годишно,определено си заслужава.
Че си заслужава метана спор няма-но малко множко ми се вижда тези цена за градско,да кажем 9лв/100км бих се съгласил-то зависи и от градското де.
А до колегата chasovnik бутилките са на кг(респективно)обърнати в литри има всякакви така че може да се сложи само 1 бут със необходимият обем вече са олекотени така че няма да тежи толкова но за 40 лв от Плд-Бс със друго не виждам как се стига за момента при това по магистралата до Ст. Загора със 150км/ч постоянна скорост.
Donta
Jul 15 2011, 07:36 PM
Здавейте колеги. Искам само да вметна:
Карам С180 1996г на края. Монтирана обикновена газова уредба преди 8 месеца. Миналата неделя си направихме разходка фамилно Петрич - Рупите - Благоевград - Петрич през цялото време на климатик( незареден напълно). Напълних бутилката до горе на "Еко" на връщане отново до горе. Събра 14,08лв при цена 1,21лв/л. Скорост 80-120км/ч, общ пробег 162км. Минал съм над 8000км на газ без никакви грижи. Така че според мен най-важно е майстора да си разбира от работата.
Успех на всички и безаварийно каране!
iliyan_pi
Jul 16 2011, 10:50 PM
Уважаеми колеги, на теория 1литър бензин е по-калоричен от 1л ПБ с 11%,от метана пак горе долу с толкова,така,че не е възможно даже теоретично разхода да е еднакъв. Зимно време докато температурата на охлаждащата течност е под 40гр двата газа не могат да се изпаряват интензивно и разхода се дига двойно,че и повече.Затова някои допълнително слагат към автоматичното превключване и връзка с датчика на антифриза,за да не се включва на газ.И най-големия недостатък на газовото захранване е,че при катастрофа става страшно,не дай-боже. На практика икономията на ПБ е около 37% в пари,а на метан около 50% (има се и впредвид цената на уредбите).Другите сметки можете и сами да направите.
Mig29
Jul 17 2011, 11:00 AM
Едно уточнение към предния ми пост неволна грешка-цената 40лв за метан(при сегашни цени) имах впредвид разстоянието Плд-Бс-Плд 540км.Може всеки да сметне колко излиза и то със прилична скорост.И това с обикновенна метанова уредба

Карах преди кола с газово през 2-3 дни сипваш газ и то за поне20-30 лв ,а сега с метана не слизам от нея сипвам 15-18 лв и карам цяла работна седмица.Та много добре се усеща разликата най вече в джоба.
mitiooo1
Jul 17 2011, 11:50 AM
Аз карах 2 години с М102 122к.с. общо 40 000км.Автомобила си го купих с обикновенна метанова уредба.От Бургас до Пловдив ми излизаше около 18лв и то с много изпреварвания.При нормално каране последната касова бележка ми беше 14.73лв на входа на Пловдив.
Колата е тежа със слаб мотор,за това гори около 10-11лв/100 градско.
Ако предположим,че средният разход е около 8лв/100км смесено,то за 800лв се минават 10 000км.
На бензин този мотор гори средно 10литра/100км смесено x 2.5лв/1лт = 25лв/100км ,то за 2500лв се минават 10 000км.
Кой както иска,така да го разбира.Аз за 2 години и 40 000км останах доволен.Икономия не съм направил,но съм минал почти 3 пъти повече километри.
chasovnik,карбоновите бутилки струваха около 15лв/литър.Тоест 100литра бутилка излиза около 1500лв.Моята беше 100литра и събира 22-23кг.
iliyan_pi,Възможноста да ти се подпали автомобила при катастрофа е по-малък отколкото с пълен резервоар бензин.
Mig29
Jul 17 2011, 01:04 PM
Към днешна дата могат да се намерят метанови карбонови бутилки-Feber между 8-10 лв/кг.
frankypro
Jul 18 2011, 10:58 AM
и никой ли не кара цедка на метан? да даде мнение .... много се чудя ... и незнам къде да чета и да питам
Mig29
Jul 18 2011, 05:41 PM
Не се чуди колега слагай метана и усети удоволствието,да не слизаш от колата без това да ти бърка дълбоко в джоба.Сега вече майстори има доста добри-иначе новият хит е водородната клетка сега,но само за дизел става поне засега.
mirchoi
Jul 18 2011, 07:39 PM
слагай ПБ и не се занимавай повече мани тоя метан
chasovnik
Jul 20 2011, 03:53 PM
колеги аз за тая "водородна клетка' четох в нета и доколкото рабрах имало и за бензин. самата клетка е около до 750 лева, но има и друга "карантия" която трябва да се инсталне. някой ако има пповече инфо да пише?
Mig29
Jul 20 2011, 04:23 PM
Не съм се интересувал за цени - един приятел с АудиА3-1.9TDI който си сложи водородна клетка за проба как ще е,като много от нещата сам си направи(ваната за дестилираната вода и електродите)и някои други неща за да излезе по евтино- та от него разбрах че излизало до 40-50% по евтино като левова равностойност спрямо алтернативното гориво.При първа възможност ще го разпитам по подробно така или иначе той идва често до мен за дестилирана вода.Вървежа бил малко по тромав но бивало.
chasovnik
Jul 20 2011, 08:52 PM
цяла сутрин/ ваш следобед

/ се ровя нищо конкретно. в ситроен форума даже един агент стига до извода, че за да протече електролизата трябва ток, който се получава от алтернатора, който пък товари двигателя и се увеличава разхода и т.н.
гледам по американските сайтове цената за 3 до 4 литровите двигатели е 600$ ама.... същевременно в ибей има за по 750$ метан-кит за шестаци и осмаци без бутилката. само някой трябва да го инсталира.
Това е "lo-fi" (опростена) версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.