Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия на Форума: Скоростна кутия от автоматик към ръчка
Mercedes Benz Фен Клуб България - Форум за ремонт,обслужване,модификации и технически решения на автомобили мерцедес > Модели > CLK-класа
PETAR_
Здравейте колеги !

Намислил съм живот и здраве до няколко месеца да си купувам ЦЛК. Насочил съм се главно към ЦЛК 320, но може и ЦЛК 230К или в краен случаи ЦЛК 200К.
Въпроса ми е 320-ките са само автоматици, тези които аз съм виждал. 230К и 200К има и автоматици и ръчки. Въпроса ми е ако си взема автоматик дали мога да сменя скоростите с ръчни ? Ясно ми е, че ако може ще трябва да се оправи компа за да не търси автоматик.
Един приятел на БМВ Е36 си присади двигател 328и автоматик, а беше 320и ръчка. При присаждането регнаха компа на 320-ката за да нетърси автоматика при новия двигател. Дифа на 320 и 328 е еднакъв и не е сменяно нищо друго доколкото знам.

Питам защото искъм да си взема ЦЛК320, но съм фен на ръчките.

Кое е по за предпочитане да бъде с ръчна или автоматична скоростна кутия при 320, 230К и 200К ?
Кой от 3-те двигателя ще ми препоръчате ? Според мен 320 си е най-добре, но никога не съм карал ЦЛК за да мога да направя разлика във вървежа между 320и 230К ? Имат ли шпер диференциал и по какво мога да разбера дали е шпер или не ?

П.С Четох доста из форума, но все пак ще се радвам на нови и компетентни мнения !

Благодаря ! Поздрави !
my_benz
Здравей колега,
тъй като и аз съм голям фен на CLK W208 и също обмислям да се сдобия с една такава машина ще ти споделя инфото, което съм събрал.
320 е V6 мотор и е 218 к.с.....високи данъци и гражданска заради кубатурата.
230К е 193 к.с. или 197 к.с. и е 4 цилиндъра....по ниска гражданска заради кубатурата, за данък-незнам
200К е 163 к.с. или 193 к.с. и е 4 цилиндъра .... 193 к.с. според мен най-оптималният вариант за тази кола и най-предпочитаният от мен.

разликата в разхода на гориво между 3 мотора е минимална - в рамките на 2-3 литра, но и разликата в конете е минимална.
Не съм се чаквал в CLK 320, но съм се кавал в очиларка W210 - 320 и 200К и чесно казано не виждам особена разлика във вървенето. Чесно казано дори 200К ми се стори малко по-динамична, но пък 6-така си е 6-так.

Относно автоматиците....и аз съм фен на ръчните скорости, но преди години направих грешката да си купя Мерцедес с ръчни скорости и чесно казано съжалявам до ден днешен!
Според мен Мерцедес задължително трябва да е автоматик... все пак говорим за комфорт, а и автоматиците на Мерцовете до около 2000-2002 година съм чувал, че са най-читави, след това били доста лигави..., но това е инфо което са споделяли с мен! От опит незнам!
Успех в избора victory.gif
PETAR_
Цитат(my_benz @ Feb 19 2011, 02:25 PM) *
Здравей колега,
тъй като и аз съм голям фен на CLK W208 и също обмислям да се сдобия с една такава машина ще ти споделя инфото, което съм събрал.
320 е V6 мотор и е 218 к.с.....високи данъци и гражданска заради кубатурата.
230К е 193 к.с. или 197 к.с. и е 4 цилиндъра....по ниска гражданска заради кубатурата, за данък-незнам
200К е 163 к.с. или 193 к.с. и е 4 цилиндъра .... 193 к.с. според мен най-оптималният вариант за тази кола и най-предпочитаният от мен.

разликата в разхода на гориво между 3 мотора е минимална - в рамките на 2-3 литра, но и разликата в конете е минимална.
Не съм се чаквал в CLK 320, но съм се кавал в очиларка W210 - 320 и 200К и чесно казано не виждам особена разлика във вървенето. Чесно казано дори 200К ми се стори малко по-динамична, но пък 6-така си е 6-так.

Относно автоматиците....и аз съм фен на ръчните скорости, но преди години направих грешката да си купя Мерцедес с ръчни скорости и чесно казано съжалявам до ден днешен!
Според мен Мерцедес задължително трябва да е автоматик... все пак говорим за комфорт, а и автоматиците на Мерцовете до около 2000-2002 година съм чувал, че са най-читави, след това били доста лигави..., но това е инфо което са споделяли с мен! От опит незнам!
Успех в избора victory.gif

Благодаря колега за инфото ! Това и аз го знам ! 6-така си е 6-так и съм намислил или да е той или да е 230К. В последствие ще видя акво ще намеря, май е въпрос на късмет ! Относно разходите, според мен са за година и разделени на месеците ( да речем ) като пари не са чак толкова много, тъй че това не ми е главния критерии.

Колега успех в трсенето на подходящата кола ! Дано скоро се похвалим с новите си придобивки !
Liloff
Eто колега. 192к.с. ръчка.
http://www.cars.bg/u298364

След малко ще пусна обявата и тук.
PETAR_
Цитат(Liloff @ Feb 20 2011, 07:47 PM) *
Eто колега. 192к.с. ръчка.
http://www.cars.bg/u298364

След малко ще пусна обявата и тук.

Колега колата ти е УНИКАЛНА !!! worthy.gif
За жалост неразполагам с такива средтва sad.gif
Дано попадне в човек който ще я отцени и пази ! emoticon-0157-sun.gif
Liloff
Мерси,
Относно въпросите ти. Нямат шпер, нито една. Може да се сложи афтърмаркет на Quaife, но струват адски много. Не можеш да монтираш фрикционен, а само виско. Щом си запознат с Е36 ти е ясно защо. Ще потрошиш дифа, заради работата на ESP-то. Не ти трябва, може да се дрифти, но е много тежка и трябва да имаш предвид инерцията й. Ако те притеснява каране в сняг, няма никакви проблеми, драпа като снегоринче по баирите, дори на силно заснежено, стига да не е 20см. покривка, щото ще задере отдолу в снега и ще застане на едно място без сцепление на гумите.

Колко вървят:
Моята версия на 2.0Компресор (111.944 мотора) върви точно колкото 2.3Компресора. 320 върви малко повече, но е субективно поради различната крива на въртящия момент. Т.е. е много силна в едни обороти и малко по-слаба от Компресора в други.
Карал съм и двете, трябва да ти кажа че на драг не мисля, че 320 ще дръпне повече от кола на 400метра, все пак има много коне и много Nm, които не са за подценяване над 200К. На магистрално са горе долу сходни като поведение и разход.
320 гори много в градско. 15ина/100 спрямо 12ина/100 при еднакво каране по едни и същи маршрути на моята.
320 е с много литри масло в картера smile.gif и има 12 свещи (нещо като туин спарк на Алфа). Нямам време да търся снимка от ЕПЦ базата да ти го покажа точно сега.

Не е невъзможно да трансплантираш ръчна кутия, но е малоумно, понеже е точно толкова динамична, колкото и ръчната. И двете версии: С и без типтроника (или ръчното избиране на скорости при автоматика). Точната дума при Мерц не е типтроник, но не се сещам в момента.
Ако успееш да я трансплантираш, трябва много внимателно да се изгавриш с CAN шината, за да я убедиш че вече е с ръчни скорости. Това ще й свали цената и със сигурност малко хора имат познанията да го направят като истинско. Не самия монтаж на кутията, той е лесен, а вмешателствата по електрониката.

Но няма невъзможни неща.
Колкото до читав екземпляр, приготви поне 10х.лв. за покупката, после бързо ще стигнеш цената, на която продавам моята, ако я обслужваш като хората. Не го приемай като агитация да си продам колата. Просто те предупреждавам, че можеш да вземеш много евтин екземпляр, на който да не можеш да се радваш, докато не ревизираш като хората.

А иначе цената на моята подлежи на лек коментар ако я оставя с джантите от подписа ми и я продам без 17"AMG джанти от снимките в обявата.
my_benz
Цитат(PETAR_ @ Feb 20 2011, 12:40 AM) *
Благодаря колега за инфото ! Това и аз го знам ! 6-така си е 6-так и съм намислил или да е той или да е 230К. В последствие ще видя акво ще намеря, май е въпрос на късмет ! Относно разходите, според мен са за година и разделени на месеците ( да речем ) като пари не са чак толкова много, тъй че това не ми е главния критерии.

Колега успех в трсенето на подходящата кола ! Дано скоро се похвалим с новите си придобивки !

Между другото вчера се возих на 230К от София до Ботевград, колата има хубава динамика, но не вървеше кой знае колко повече от 200К мотор. Разхода при нормално каране беше 9-10/100, което направо ме разби. То верно, че кеф цена няма, ама чак пък толкова....
PETAR_
Колеги благодаря Ви за отговорите !
Колега Liloff за пореден път се възхитих на написаното от теб. Малко са хората които дават така добре систематизирана и изчерпателна информация. worthy.gif
Относно колата, скоро заминавам за Англия и на прибиране от там мисля да си купя такава ( живот и здраве ). Немога да си позволя тук да си купя такава кола, поради финансови причини, а за по малко пари да дам за кола от тук и после о6те толкова по сервизи неискам да давам.
да не се каня много, но смятам да дам около 1500 паунда за кола, което ми се струва приемливо. Поддръжкта там поне е читава на колите в 90% от случайте.
Говорил съм за обръщане на волана на колата евентуално. Цената ще е 1400 - 1600лв. с пълна гаранция, части и труд от тях. Това е под въпрос ! Дори и така да направя пак ще ми е по евтино отколкото тук да дам 10000к. и нагоре.

Поправете ме, ако греша някъде, но на мен това ми се яърти в главата.
Колата която ще си докарам ще бъде или Мерцедес или БМВ, за сега клоня към мерца, въпреки, че до сега не съм присътвал на нито един събор, а на БМВ вече доста години поред съм там, както и тази мисля да направя !

Поздрави !
Liloff
Трудна задача, по-добре вземи БМВ, по-лесни са за обръщане.

За тези цени, имаш 1500 паунда = 3500лв. + докарване минимум 600 = 4100
После обръщане минимум 1500 само за обръщането на волана. Познавам едни момчета, които се водят едни от най-добрите в България и браха големи драми с един ML.

Ще трябва да намериш нови фарове. Ако са без ксенон, лесно! Ако са с ксенон, голямо дърво. Че нямат намиране втора ръка за CLK. Или трябва да сложиш китайските фенери отпред, дето приличат на подарени.

Но хайде, не е проблем.
Чистачката и нея. Супер много неща около двигателя също: хидравлика например.
Ще ти избият системните отвори на сегашните дупки на кормилния прът, но как ще запушат старите един Господ знае, дано да го направят добре.
Корите са съвсем различни в краката, но и то не е проблем, въртят се и модулите, ще се преокабелят, ОК.
Имаш обаче вакууми и цялата кола се командва от тях. Клапи в парно, заключване, капачки на резервоар, трябва да ти променят тръбите за вакуума. Издънят ли се дори минимално, ще псуваш много.

Гледай да я намериш с 2 ел.седалки, че обикновено са с 1. Представяш ли си шофьорска ръчна и пасажерска ел.
И докато я вкараш на пътя си на 8000лв. без да разбереш. И ще псуваш целия свят за едни няколко хиляди лева. Ще си си загубил времето и изнервил супер много.
Ако можеш да преживееш тези кахъри, действай.

Просто после става трудна за продаване. Всеки нормален човек, който я прекара през VIN декодинг, ще се светне, че е обръщана (ако е направена отлично, и не е очевидно). Сега факт е, че не са много хората които го правят, но като дойде време да я продаваш, най-сериозните ти купувачи ще са такива хора вероятно.

Не знам какво да ти кажа, може и да одъртявам, но ми е по-лесно да взема една читава кола, както съм правил досега и да й се радвам като бял човек, вместо да правя хептен български работи и да треперя дали всичко ще е наред с колата като тръгна на някъде.
PETAR_
Цитат(Liloff @ Feb 24 2011, 09:48 PM) *
Трудна задача, по-добре вземи БМВ, по-лесни са за обръщане.

За тези цени, имаш 1500 паунда = 3500лв. + докарване минимум 600 = 4100
После обръщане минимум 1500 само за обръщането на волана. Познавам едни момчета, които се водят едни от най-добрите в България и браха големи драми с един ML.

Ще трябва да намериш нови фарове. Ако са без ксенон, лесно! Ако са с ксенон, голямо дърво. Че нямат намиране втора ръка за CLK. Или трябва да сложиш китайските фенери отпред, дето приличат на подарени.

Но хайде, не е проблем.
Чистачката и нея. Супер много неща около двигателя също: хидравлика например.
Ще ти избият системните отвори на сегашните дупки на кормилния прът, но как ще запушат старите един Господ знае, дано да го направят добре.
Корите са съвсем различни в краката, но и то не е проблем, въртят се и модулите, ще се преокабелят, ОК.
Имаш обаче вакууми и цялата кола се командва от тях. Клапи в парно, заключване, капачки на резервоар, трябва да ти променят тръбите за вакуума. Издънят ли се дори минимално, ще псуваш много.

Гледай да я намериш с 2 ел.седалки, че обикновено са с 1. Представяш ли си шофьорска ръчна и пасажерска ел.
И докато я вкараш на пътя си на 8000лв. без да разбереш. И ще псуваш целия свят за едни няколко хиляди лева. Ще си си загубил времето и изнервил супер много.
Ако можеш да преживееш тези кахъри, действай.

Просто после става трудна за продаване. Всеки нормален човек, който я прекара през VIN декодинг, ще се светне, че е обръщана (ако е направена отлично, и не е очевидно). Сега факт е, че не са много хората които го правят, но като дойде време да я продаваш, най-сериозните ти купувачи ще са такива хора вероятно.

Не знам какво да ти кажа, може и да одъртявам, но ми е по-лесно да взема една читава кола, както съм правил досега и да й се радвам като бял човек, вместо да правя хептен български работи и да треперя дали всичко ще е наред с колата като тръгна на някъде.

Ще видя какво ще излезне колега. Размишлявам м/у 4 модела коли като мерца ми е най на сърце, но каквото стане или по - точно на каквото попадна по читаво.

Не съм решил сас сигурност, че ще обърна волана на колата, това решение ще е в последствие. Едната от колите ни е с десен волан и си я карам без проблем.

Ако реша да продавам кола каквато и да е тя и то с обръщан волан ще го кажа това да се знае. За вин-а е ясно, добре, че са те за да си разберем пълното инфо за колата, че с тия присадки на двигатели, екстри, обръщане на волани и т.н.

Мерси за инфото ще ми е много полезно !
Това е "lo-fi" (опростена) версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.