Като бивш собственик на БМВ Е36 М42, ще си позволя да ти отговоря.
1. Ти пишеш Е36 520, такоз няма... или Е36 или Е39, или Е34...
Която и да караш от тях, са невероятни коли.
Това че си наливал много пъти пари в предницата, означава за мен че или майсторите са ти били куци и са ти правили некадърен монтаж, или си слагал части менте и си стискал палци. Особено ако идваш от форума на БМВ, знаеш от къде да си купуваш части.
Което и да е от горните БМВ-та, са невероятни коли и да кажеш че им е слабо окачването, караш като душманин.
Специално на БМВ и на Мерц е почти неразрушимо окачването, като се сменят и тампоните на носачите на БМВ с полиуретани, става практически вечно. (освен ако не кривиш железата, за което си трябва наистина талант).
Моторите на БМВ са светлинни години пред моторите на Мерц като концепция (да речем че изпълнението е на ниво и при двете марки)... поне за мен, но понеже редовно такива коли биват карани от полуграмотни квартални личности, четеш наляво и надясно за проблемни мотори, тракащи клапани, разбити ваноси и ала бала... Нормално е да ядат малко масло моторите на БМВ. Мнението на кварталните майстори в момента е без значение. Има го във всички сервизни документи. Също, както и при Мерцедес, там няма... "колата ти е 15 годишна, ще караш с 15W-40...", тъкмо напротив: караш точно с каквото пише в упътването на колата. Е34 М5 например се кара с 15W40 от първия й ден на производство...
Аз не съм виждал толкова добър мотор като М42 от малките и М52 от 6inline моторите.
Относно моторите на Мерц... като се изключи един малък проблем, който имам със 111 компресорния мотор (някъде по запалването му), мотора е перфектен. 192 коня от 2.0 мотор

Компресорите до колкото ми е известно са безсмъртни. Колата не пипва масълце, което е изненадващо, но все пак моторът е много нискооборотен. Виж снимката по-долу.
Относно сглобка и интериор... на Е36/Е34/Е32 на кантар са. Аз имам усещането, че БМВ с тези три модела са постигнали съвършенството... после са почнали да поевтиняват. CLK-то за мен също е от последните Мерцедеси от старата школа. Има малко кусури по дизайна на интериора, но са толкова малки, че трябва да си откачен перфекционист като мен, за да ти правят впечатление.
Окачването на Мерц-а е невероятно, но е малко по-скъпо (много малко) от на БМВ. Като дизайн е невероятно проектирано също. Със спортното окачване на ЦЛК-то съм и пак вози хубаво.
С кормилната кутия можеш да спиш направо на магистралата докато караш, не усещаш пътя. Това е едно от нещата, които БМВ-стите много мразят в една кола (или поне Е30каджиите). Истината е че Е34 е също с кутия и усещането в кормилото е много сходно.
Нямам си идея за дизелите на ЦЛК. Те са само на W209, а като се замисля, ня ми харесва много.
Колко пари ще ти струва CLK?
Амиии... от 10 до 20 хиляди в зависимост какво търсиш, като за 10,000 няма никакъв смисъл да го взимаш. По-добре си карай Е36/Е34.