Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия на Форума: Clk 230k Vs Clk 320
Mercedes Benz Фен Клуб България - Форум за ремонт,обслужване,модификации и технически решения на автомобили мерцедес > Модели > CLK-класа
Kambala
Здравейте,
Решил съм да си купувам CLK (2000 - 2002 година, зависи от парите) и се чудя между тези 2 варянта - 230 компресор и 320. На хартия 320 е една идея по-бърз, a 230 - една идея по-икономичен :

CLK 230 Kompressor

Максимална мощност (hp) 197 / 5500 min-1
Максимален въртящ момент (Nm) 280 / 2500 min-1
Максимална скорост (km/h) 234
Ускорение (km/h s) 8.4
Разход на гориво (l/100 km) 9.6

CLK 320

Максимална мощност (hp) 218 / 5600 min-1
Максимален въртящ момент (Nm) 310 / 3000 min-1
Максимална скорост (km/h) 240
Ускорение (km/h s) 7.4
Разход на гориво (l/100 km) 10.1

НО... както опитът е показал - какво пише в книжката и какво реално представлява колата са две различни неща, така че се надявам на вашите мнения за двете коли и споделен опит с ремонти, проблеми и др.
Вече прочетох няколко теми за 230 компресор, за което съм благодарен на авторите им, и останах доста доволен и още по-ентусиазиран, но за жалост не намерих нито една тема за 320.

P.S. Надявам се човекът отговорен за поставянето на аналогови копчета на климатика (познати още като "врътки") на модел на мерцедес от 21ви век да се разкайва горчиво за стореното, заточен в завод за Дачия !
CLK 320
Здравей, Kambala,
От около година и половина карам CLK320/2002 г., само че съм с ковото купе. До колкото знам моторът е същия. Аз съм изключително доволен от машинката. Много е пъргава и всякакви коментари от рода на това, че й липсва мощност или няма добър старт са ми непонятни. Особено ме впечатлява когато тръгна да изпреварвам от около 80-90 нагоре. Понякога ми се струва, че дори превърта гуми в движение. Обслужвам я само в Балканстар и в интерес на истината ми излиза доста скъпо - периодичната смяна на масло и филтри е около 650-700 лв. Проблеми не съм имал с изключение на един период, в който се получи колебание с оборотите на празен ход, но в БС я оправиха, та дори и пари не ми взеха.
По отношение на разхода ще кажа следното: Извънградско - 10-12 л/100км. Рекрдно съм свалял на 8,5 но е голяма мъка да се влачиш с BMW-тата smile.gif
Градско в София зависи от задръстванията, но средно качва до около 16/100.
Аз съм привърженик на по-голямата кубатура без компресор.
Поздрави!
MercedesSSK
Здравейте, от 4 месеца съм собственик на Mercedes CLK 230 kommpresor 1999 година автоматик 5 скорости (не е типтроник ). Минал съм около 5000 км. Смяна на масло и филти в сервиз посочен от Ивайджет - 330 лв . Разход в София 14 литра на 100 км(това е през лятото нямаше много задръствания :0 ) , по магистралата със 130 - 140 км/ч на автопилот - около 7.5 - 8 литра на 100 км. Не съм забелязал да има промяна в разхода с включен/изключен климатроник. Още при покупката смених датчик на климатроника, който е в купето -120 лв. За сега не ми се е налагало да сменям нещо друго. За скороста - върви си smile.gif с 4 човека и климатик без проблем 240 км/ч при Чирпан на магистралата (на 4 та предавка вдига малко над 190 км/ч ) естествено разхода е различен при такова шофиране. Ако мога да си го позволя бих си взел CLK 430 V8 или CLK 55 AMG . В CLK 320 не съм се качвал, но предполагам, че е по-бърз и със сигурност двигателя е по- здрав. До сега не съм имал проблем с компресора, но при 230 все пак го има . Щях да забравя - компресора е шумен. Не знам как е при 320 но при 230 си е шумно след 3500 оборота(над 160 км/ч). От автоматика съм довеолен , винаги знае кога и на коя предавка да превключи (няма нищо общо с нова тойота корола smile.gif ). Ако се сетя още нещо ще пиша. Успех с покупката. Пиши на какво си се спрял/купил и защо .Успех.
Vanizawyr
Хайде и от мен нещо smile.gif

Имах възможност да покарам CLK 230 kompresor 1998г. Разхода не желая да го коментирам - ако си купуваш такава кола разхода трябва да ти е последното нещо което да гледаш! Думичките икономия и CLK не трябва да са в едно изречение.

Колата като возия няма нищо общо с E / S -клас на мерцедес - вози си твърдо, ми даже е и шумна (абе май двигателя и е на височки обороти за да започне да лети).
Спрямо други "спортни коли", които съм карал (Honda preliude, Honda Civic S, VW - GOLF, Pontiac, BMW 330 XD) съм възхитен (имам бъбреци и не ме боли нищо) CLKто вози малко по-меко!
Ако подбираш внимателно може да попаднеш на CLK с BOSE озвучителна система - това оправя шума в колата към една по-правилна посока.
Колата е пъргава и е приличен баланс като цена вървене. Единственият ти проблем са ремонтите ако се наложат! Направи си простичка справка: поинтересувай се колко струва горивна помпа? - 000x лв. Смяна на батерийката на дистанционното на ключа, бе 18лв
Това е стара но скъпа кола!

Въздържай се да я караш с ниско профилни гуми + джанти с борд (това е хубава комбинация но за една друга държава с едни други пътища)

Колата съм я натискал до 200км/ч с 4ри човека + багаж на път за морето (Карнобат - Бургас) - CLK-то хич не се притени можеше и още (мен ме хвана страх)

Ако търсиш CLK кола която е "икономична" трябва да се спреш на по-скъпите дизели 270 или 320(това го дават за по-добро и от 320 бензина). Проблеми на дизелите - скъпи, и капризни

Аз лично ще изчакам до към края на 2010г (да видя какво ще се случи с еко таксите, акциза + застраховките). Ще направя някоя друга сметка и ако е изгодно ще си взема едно CLK 430 (279HP) (ще опитам да е до макс 2000г - без навигации и излишна електроника вътре).
- Ще гледам да е с BOSE звук
- Ще и разкарам всички надписи (CLK 430 V8 и други "тъпотии" )...
- Ще и направя по купето и джантите изкуственна ръжда (външно ще е хипер грозна).
И после остава най - сладкото да си карам сред нищо неподозиращите хорица, а в "случай на нужда / бяс" - ще и казвам "Хайде мила да изядем това поршенце , или ей онова Q7 тъпо джипче"

CLK-то е абонамент за още разходи в бензин и недай си боже ремонти (нали разбираш че собственникът преди теб я е "карал" / летял с тази КОЛА).
При 2лв цена на бензина предполагам, ако караш CLK като мен по 32000Км на година - много скоро ще си дал пари за още едно. Багажника е голям и трябва да се пълни подобаващо с презервативи, а не с ГАЗОВА УРЕДБА smile.gif

Успех с избора
Kambala
Благодаря на всички за коментарите, винаги е полезно да попиташ преди да скачаш веднага да купуваш smile.gif
До колкото разбирам единствената разлика между 230 и 320 е в шумът в купето(прав ли съм ?), който аз смятам да коригирам веднага със слагането на качествена музика.
Иначе за сега не бързам с покупката и изчаквам да видя с акцизите какво ще става, въпреки че съм набелязал едно 230 К, регистрирано в България и ако успея да го спазаря по-изгодно може и по-скоро да се похваля с нова придобивка smile.gif
И все пак се навявам да се обади някой който е карал и двете коли за да си каже точното мнение ..

И в двата си поста забравих да отбележа, че според мен факторът разход на гориво трябва да се отчита само при Фолксвагените и в никакъв случай при Мерцедесите !
Това е "lo-fi" (опростена) версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.