darkrose
Sep 5 2006, 01:25 PM
Здравейте.
Намерих в руския сайт това за ангренажната верига и нейната проверка
(http://www.mbclub.ru/mb/faq/parts/?idpart=3&id=393)
Искам д апопитам това правилен превод ли е, понеже не съм много добър с техическия руски....
---------
1. Влизаш под автомобила и внимателно почистваш основата на малкия "маховик", разположен веднага зад шайбата на ремъчния привод на агрегатите. Трябва да е най-отдолу отперед на мотора. На основата ще видиш резки с цифри в градуси и положение на горна мъртва точка (ГМТ).
2. Сваляш капака на клапаните.
3. Завърташ с гаечен ключ гайката на шайбата на коляновия вал по посока на въртене докато съвпадне с отметката на разпределителния вал.
4. Когато съвпадне с отметката на разпеделителния вал, гредаш шайбата на коляновия вал и отбелязваш показанията в градуси след ГМТ - на блока трябва да има отметка, спрямо която да свалиш показанията.
5. Получените данни сравняваш с това, което е написано по-долу и си правиш изводи.
6. Сглобяваш всичко, като не забравяш да махнеш това с което си въртял коляновия вал.
Сега за резултатите от измерването. Ако разликата в коляновия вал по отметките на маховика е:
· 0 - 3 град - спиш спокойно
· 3 - 6 град - сменяш верига
· 6 - 9 град - сменяш верига и ВСИЧКИ зъбчатки
· > 9 град - чакаш с нетерпение срещата на клапаните с буталата.
--------
"· > 9 град - чакаш с нетерпение срещата на клапаните с буталата."
Ауууу,хем ме напушва на смях хем хич не си е за смях
Veni®
Sep 5 2006, 01:50 PM
darkrose
Sep 5 2006, 01:53 PM
Питам, понеже да знам, като отида при някой, за да си проверя веригата.
Тука питах 2-3 майстори в Казанлък и никой не е чувал за такъв метод за проверяване на веригата.
Всички проверявали като гледали дали е обтегната и дали шуми по време на работа...
Veni®
Sep 5 2006, 01:56 PM
Цитат(darkrose @ Sep 5 2006, 01:53 PM)
Питам, понеже да знам, като отида при някой, за да си проверя веригата.
Тука питах 2-3 майстори в Казанлък и никой не е чувал за такъв метод за проверяване на веригата.
Всички проверявали като гледали дали е обтегната и дали шуми по време на работа...
Пиеш вода от извора тук, не се притеснявай - колегите имат определено немалък опит

k:
Двигателист
Sep 5 2006, 04:53 PM
Трябва да уточним, че става въпрос за М102, за мен най-несполучливият двигател на МБ. Добре, че правят двуредова верига (през 1988, ако не се лъжа) защото е смешно да ти се скъса верига при положение, че предназначението и е точно обратното. Интересно ми е, обаче на каква база са взети стойностите в градуси по кол.вал. На всички е ясно, че при 9-10 градуса по КВ (това е половин зъб на колелото но РВ) този двигател няма как да удари клапан с бутало. Дори старите дизелови ОМ615-617 при 5 градуса по КВ не удрят.
За едноредова верига бих ги приел (просто за да не се рискува), но за двуредова не, (независимо дали става въпрос за М102 или друг двигател на МБ.
За неутрализиране на влиянието на разтягането на веригата върху фазите на газоразпределение Мерцедес отдавна предлагат шпонка за зъбното колело на разпределителния вал с изместена повърхност. Компенсира се изместване 2,3,4 и 5 градуса по разпр.вал респективно 4,6,8 и 10 градуса по КВ.
Примерно за архаичните ОМ615-617 от Мерцедес дават компенсиращи шпонки за корекция до 10 градуса по КВ и когато веригата достигне 15 гр. по КВ дефазиране трябва да се смени. Между другото при тези модели 1 мм удължаване отговаря на 1 градус по КВ, т.е. допуска се разтягане на веригата до 15 мм (при употреба на коригираща шпонка!).
Но ще повторя, ако имате М102 с едноредова верига, по-добре не използвайте шпонките, а направо сменяйте, най-добре със зъбните колела.
alex73
May 16 2010, 03:36 PM
Здравейте,искам да ви попитам нещо.
Имам една 307-ца мерцедес бус.
Нещо с белезите на ахнгренажната верига не е наред.
Струва ми се че не съвпадат много.
Може ли някой да ми даде схема на белезите или да ми обиасни как да ги проверяІ
Благодаря ви предварително.
Това е "lo-fi" (опростена) версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.