NEUSPEED
Feb 18 2009, 05:07 PM
Колеги напоследък ми се върти една муха в главата - да слагам чип на моя мерник (E220CDI w211). Разказват ми разни историй за някакъв тук (в Перник) че правел промени по настройките на различни коли и увеличавал мощността. От друга страна гледам по различни сайтове за чипове и такивамити глупости. То на за друго ама малко каточели понатежава купето на моята колица и ме дразни леко. Та искам да ви попитам дали някой от вас се е наемал да извършва такива модификаций по колата си и да го помоля да сподели малко подробности. Благодаря предварително.
NEUSPEED
Feb 26 2009, 09:40 AM
Никой ли не си е правил такива "експерименти" с колата та да сподели малко опит.
zYcprYc
May 30 2011, 04:59 PM
Цитат(NEUSPEED @ Feb 26 2009, 09:40 AM)

Никой ли не си е правил такива "експерименти" с колата та да сподели малко опит.
Колко коня е колата ?
NEUSPEED
May 30 2011, 07:12 PM
Цитат(zYcprYc @ May 30 2011, 04:59 PM)

Колко коня е колата ?
150кс.
zYcprYc
Jun 1 2011, 12:44 AM
И моята е 150 кс от няколко дена като теб се чудя къде,какъв,чип да сложа и дали ще има разлика , дали ще се чувства разликата ...
nikola b
Jun 1 2011, 08:56 AM

Регистрирай се във форума на Ауди колега и питай там. Или преди това им пробвай търсачката. Май почти всяка втора кола с дизеловия 1,9 там е чипосана, та ще могат да изкажат мнение.
mitiooo1
Jun 1 2011, 09:26 AM
Имам информация ,кой може да помогне ,но е в Плевен.Ако някой има интерес мога да помогна с координати.
///sasho
Jun 2 2011, 01:37 PM
Съвета ми е да си караш колата , така както е направена.Личното ми мнение е, че комън рейл двигателите на възприемат чипа чак толкова добре като старите турбо дизели. Поставихме чип на БМВ Е60 525d 177к.с. и след няколко дни резултата беше омаслена и свиреща турбина за смяна, защото чипа беше с прекалено голяма мощност за тази кола. При рекламация си получихме само част от цената на чипа обратно, нито цялата сума нито сумата за турбината. След това поставихме чип на друго място при друг човек и резултата беше че не можеше да се използва автопилота, и накрая сменихме софтуера на кола и сега си се кара нормално без чип както е направена.
mury
Jun 2 2011, 03:56 PM
както преди се писа доста в една друга тема,така и тук ще повторя,че такива модове трябва да се правят само в сервизи специялизирани в поставянето на пауър боксове и чипове,1-во защото имаш гаранция,2-ро защото ще ти я оптимизират така,че да не сменяш турбо след 2или 3 дена!колкото до разлликата...със сигорност ще има,но на каква цена

по-бързо износване на съединителя и куп други неща които сме ги коментирали вече!
genadi
Jun 3 2011, 09:19 AM
Във фирмата в която работя, имаме 5 бр 220 CDI и всичките са 150 к.с. (2002-2003г). Преди около година и половина се сдобихме с нов мениджър, който наред с други промени, реши и да чипоса колите. Към днешна дата и петте коли имат перманентен проблем със... скоростите. Влизат постоянно в авариен режим и е нужен рестарт, който за момента все още помага да изминат нормално известно разстояние. Според мен може да се говори за случайност, ако ставаше въпрос за проблем при 1-2 коли, но при цели пет, едва ли е така? Ако те интересуват още детайли по тази случка, пиши на ЛС, защото не е уместно тук да разгласявам неща от кухнята на фирмата.
ПП. Според Петко (с автосервиза) проблема е дошъл от евтиното и некомпетентно чипване на двигателя...
NEUSPEED
Jun 3 2011, 09:25 PM
На мен по-скоро идеята ми беше за промяна на настройките на автомобила без да слагам чип. Подразбрах че и такъв вариант има.
zYcprYc
Jun 4 2011, 02:51 AM
Ти конете ли искаш да вдигаш или друга промяна да правиш ?
mitiooo1
Jun 4 2011, 07:04 AM
Цитат(zYcprYc @ Jun 4 2011, 02:51 AM)

Ти конете ли искаш да вдигаш или друга промяна да правиш ?
Най-вероятно иска да премести въртящият момент в по-ниски обороти.А от това нещо,аз не виждам причина да се чупят скоростни кутии и т.н.
///sasho
Jul 20 2011, 11:20 AM
Цитат(mury @ Jun 2 2011, 03:56 PM)

както преди се писа доста в една друга тема,така и тук ще повторя,че такива модове трябва да се правят само в сервизи специялизирани в поставянето на пауър боксове и чипове,1-во защото имаш гаранция,2-ро защото ще ти я оптимизират така,че да не сменяш турбо след 2или 3 дена!колкото до разлликата...със сигорност ще има,но на каква цена

по-бързо износване на съединителя и куп други неща които сме ги коментирали вече!

Колега чипа, за който писах е поставен в може би най известната фирма за поставяне на чипове в София, ако искаш ще ти пратя името и на ЛС, за да не и правя реклама тук. А относно гаранцията, като се прецака нещо по колата от чипа и ти казват, че за тях причината не е чипа, ами проблема си е в колата. Същото беше и като гръмна турбината дни след поставянето на чипа и като поискахме мнението на друг тунинг център, казаха , че чипа който е поставен е за по мощна кола и това е причината. Да ама не го признават и не само, че не поеха разходите за турбината на колата, ами си свалиха чипа и не върнаха всичката сума платена за него, ами само част от нея.
mury
Jul 22 2011, 10:39 AM
преди да сложат въпросния чип е задължително да се направи пълна проверка както на ДВГ(компресия)така и на турбината,провека на стенд(к.с)без чип и ако всичко е наред с ДВГ турбо и тнтнтнтнт се слага чипа,правят се настройките и след това пак се проверява всичко!!!сравняват се резултатите с предишните и ако ти хареса си плащаш и си тръгваш!!!!Ткака се парви в истинските фирми!!!
///sasho
Jul 22 2011, 03:28 PM
Цитат(mury @ Jul 22 2011, 10:39 AM)

преди да сложат въпросния чип е задължително да се направи пълна проверка както на ДВГ(компресия)така и на турбината,провека на стенд(к.с)без чип и ако всичко е наред с ДВГ турбо и тнтнтнтнт се слага чипа,правят се настройките и след това пак се проверява всичко!!!сравняват се резултатите с предишните и ако ти хареса си плащаш и си тръгваш!!!!Ткака се парви в истинските фирми!!!
Колега, май не стана ясно, че фирмата, която е поставила чипа не само е истинска , а може би най популярната фирма в страната за тази дейност. Мислиш ли, че не са направили нужните проверки преди и след това? Просто поставения чип е със силни параметри и скапва турбината много по бързо което в случая става за броени дни. Въпроса в случая е, че една турбина за такава кола е на цена около 5000 лв. и фирмата поставила чипа не поема тези разходи, а и отгоре на всичко връща само част от сумата за чипа след като им се върне.
zYcprYc
Jul 23 2011, 02:42 AM
Цитат(///sasho @ Jul 22 2011, 03:28 PM)

Цитат(mury @ Jul 22 2011, 10:39 AM)

Колега, май не стана ясно, че фирмата, която е поставила чипа не само е истинска , а може би най популярната фирма в страната за тази дейност. Мислиш ли, че не са направили нужните проверки преди и след това? Просто поставения чип е със силни параметри и скапва турбината много по бързо което в случая става за броени дни. Въпроса в случая е, че една турбина за такава кола е на цена около 5000 лв. и фирмата поставила чипа не поема тези разходи, а и отгоре на всичко връща само част от сумата за чипа след като им се върне.
Ако сложиш нормално чипа без да го напомпваш на мах .. предполагам всичко ще е наред . Мисля да си слагам затова питам ..
///sasho
Jul 23 2011, 03:37 PM
Ами всъщност всяка тунинг фирма си предлага някакъв чип за дадена кола с определени параметри. Например след като върнахме този чип и сменихме турбината, отидохме в друга тунинг фирма и поставихме друг чип, който беше с по ниски параметри и по препоръка на собственика на фирмата, че е малко по слаб , за да може да се предпази автоматичната скоростна кутия. След поставянето на този чип , започна да чезне автопилота на колата и се наложи да се закара в ДауКар за проверка. Оказа се, че се е създал софтуерен проблем и при смяната на целия софтуер на колата с нов бе премахнат и този чип. Сега колата се кара вече без чип и не създава никакви проблеми. Според мен по новите колим които са с доста електроника не подлежат на безпроблемно чипосване. Съвета ми е юом искате повече мощност си купувайте по мощни коли, вместо да се занимавате с чипове.
zYcprYc
Jul 24 2011, 02:12 AM
Цитат(///sasho @ Jul 23 2011, 03:37 PM)

Ами всъщност всяка тунинг фирма си предлага някакъв чип за дадена кола с определени параметри. Например след като върнахме този чип и сменихме турбината, отидохме в друга тунинг фирма и поставихме друг чип, който беше с по ниски параметри и по препоръка на собственика на фирмата, че е малко по слаб , за да може да се предпази автоматичната скоростна кутия. След поставянето на този чип , започна да чезне автопилота на колата и се наложи да се закара в ДауКар за проверка. Оказа се, че се е създал софтуерен проблем и при смяната на целия софтуер на колата с нов бе премахнат и този чип. Сега колата се кара вече без чип и не създава никакви проблеми. Според мен по новите колим които са с доста електроника не подлежат на безпроблемно чипосване. Съвета ми е юом искате повече мощност си купувайте по мощни коли, вместо да се занимавате с чипове.
По мощни ама няма пари

пак и тогава не разбирах много много ,, не че сега разбирам ....
///sasho
Jul 24 2011, 05:16 AM
Ами имай в предвид, че един чип тунинг спомага за по бързо износване на техническите части на автомобила, и за да чипосаш един автомобил трябва да е в напълно перфектно състояние, за да няма спешна смяна на части веднага след това.и това е ако се сложи чип с нормални параметри за автомобила. Поставят ли ти такъв, който е с пресилена мощност е голяма вероятноста да избие някоя час и в повечето случаи е или турбина или скоростна кутия /ако е автоматик/. Моя съвет е да си караш колата такава каквато е направена от производителя и да не се занимаваш с глупости.
zYcprYc
Jul 31 2011, 03:05 AM
Цитат(///sasho @ Jul 24 2011, 05:16 AM)

Ами имай в предвид, че един чип тунинг спомага за по бързо износване на техническите части на автомобила, и за да чипосаш един автомобил трябва да е в напълно перфектно състояние, за да няма спешна смяна на части веднага след това.и това е ако се сложи чип с нормални параметри за автомобила. Поставят ли ти такъв, който е с пресилена мощност е голяма вероятноста да избие някоя час и в повечето случаи е или турбина или скоростна кутия /ако е автоматик/. Моя съвет е да си караш колата такава каквато е направена от производителя и да не се занимаваш с глупости.
Напълно съм съгласен с теб че трябва да я карам така както е направена от производителя , но аз преди да слагам ще искам да се провери цялата и тогава да се слага за да не стават тези неща който казваш ....
///sasho
Jul 31 2011, 04:02 AM
Колега, с няколко мнения се опитвам да кажа че дори и да я провериш цялата, дори и всичко да и е перфектно, ако чипа който ти поставят е по голям от колкото може реално да поеме колата ще се скапе бързо или турбината или скоростната кутия, а може и да изчезнат някои от функциите, защото чиповете са софтуерни. Няма как да стане да увеличиш въртящия момент на колата с повече от колкото може да носи и да искаш всичко да е в ред на тази кола след това.
zYcprYc
Jul 31 2011, 05:39 PM
Цитат(///sasho @ Jul 31 2011, 04:02 AM)

Колега, с няколко мнения се опитвам да кажа че дори и да я провериш цялата, дори и всичко да и е перфектно, ако чипа който ти поставят е по голям от колкото може реално да поеме колата ще се скапе бързо или турбината или скоростната кутия, а може и да изчезнат някои от функциите, защото чиповете са софтуерни. Няма как да стане да увеличиш въртящия момент на колата с повече от колкото може да носи и да искаш всичко да е в ред на тази кола след това.
Ясно
**AMG**
Jul 31 2011, 09:47 PM
здр.Колега аз си вкарах power box на pstuning и съм страшно доволен колата стана като ракета ц320 224к.с. след 269к.с няма да сгрешиш...
zYcprYc
Aug 2 2011, 02:42 AM
Е power box или чип ? кое е по добре ?
VRPerformanc
Nov 2 2011, 10:24 PM
Здравейте,прочетох темата и ми стана интересна защото се касае за моята дейност,а именно чип тунинг-а...
Прочетох мненията на колегата Сашо и искам да му кажа че не е прав за това че съвременните коли не могат да се чипват безпроблемно...защото ние сме направили много и досега не сме имали проблеми каквито той описва,когато чип тунинг-а е качествен няма никакви странични ефекти,качествения чип тунинг се прави от оригиналния софтуер на автомобила(прочита се с качествен уред,преправя се и след това се връща обратно в колата),такива ефекти се получават когато съответната фирма ''шмекерува'' и ползва някакъв софтуер с неясен произход,тогава е възможно да се появят такива проблеми,както и много други
Не съм съгласен и с коментарите отностно че ''чипа е бил за по-мощна кола'' няма такова нещо,чипа си се прави за съответната кола(ако се работи по оригинален софтуер) и проблема е възможно да е бил в това че са били много повишени стойностите на надува на турбото или горивната смес е била обогатена,което от своя страна води до повишена темперетура в мотора,изходящите газове и съответно прегряване и счупване на турбото!!!когато чип-а е направен както трябва тези неща нетрябва да ги има!!!
Поздрави Инж.Велимир Андонов
///sasho
Nov 3 2011, 02:41 AM
Колега, тези неща които съм написал, не съм си ги измислил, а са реална история с кола на която поставихме 2 чипа в 2 различни туниг центрове и това са отзивите. Тези неща които си описал в защита на чип-тунинга ги обясняваха и в двата тунинг центъра преди да поставят чиповете, ама като стана проблема пак си ги обясняваха и какъв е резултата от цялата работа - похарчена една сериозна сума пари от страна на собственика и само това колата в момента пак си е без чип, но поне е с доста нови части по нея. Чип тунига за дизелов автомобил е добър при по старите дизелови двигатели. Карал съм Е39 ТДС с чип години наред и бях много доволен, но при Е60 525d само неприятни ефекти от тези чипове. И пак да подчертая, това което пиша е от опит, а не свободни съчинения.
VRPerformanc
Nov 3 2011, 05:46 AM
Ето че нещо не си ме разбрал,аз не казвам че не са ти се случили,даже напротив аз вярвам че могат да ти се случат при наличието на толкова тунинг фирми....
Но не съм съгласен с това че чиповете не са и за новите коли,просто новите коли се правят по-трудно и тогава си проличава кой колко може

разгледай ми сайта и виж ЧАСТ от колите които съм пуснал в галерията,доста от тях са нови и скъпи!!!гледам че караш БМВ,влез в форума на БМВ и прочети ето тази тема
http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.ph...3&start=120 интересна е и ще видиш че нещата не са точно така както ти си ги мислиш,това че при теб е имало проблеми не означава че ги има при всички

един от фактите които ми говори колко са напред въпросните фирми е това че ти изчезва темпомата...представям си колко са добри...
Поздрави
П.с и за да не си помислиш че съм някакъв безсмъртен тунинг майстор,ще ти кажа че не съм,но колите които мога да правя ги правя както трябва
rnedelchev
Nov 5 2011, 04:34 PM
Аз лично карам с това
http://www.ebay.com/itm/CHIP-TUNING-MERCED...=item3cb7ff07be ;-)
Много съм доволен, а и разхода е без промяна.
Това е "lo-fi" (опростена) версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.