Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия на Форума: Кой е най-икономичния Спринтер
Mercedes Benz Фен Клуб България - Форум за ремонт,обслужване,модификации и технически решения на автомобили мерцедес > Модели > Ванове
точния
Здравеите -предстои ми закупуване на бус Спринтер след 2000г-дизел товарен 3500кг- висок- (дълъг или среден) но искам да е наи икономичния вариан от към разход на гориво Ще го използвам само за дълги курсове Досега съм карал само Транзити и съм свикнал на разход 8 на 100 празен извънградско при средна скорост 100км в час и 10л на 100км натоварен при средна скорост 100км в час Затова ако може да ми помогнете при вземането на това важно решение за мен ще ви бъда мн благодарен С една дума кой мотор е най икономичния при средна скорост 100км извънградско натоварен
Burner_
Цитат(точния @ Dec 31 2008, 02:18 PM) *
Здравеите -предстои ми закупуване на бус Спринтер след 2000г-дизел товарен 3500кг- висок- (дълъг или среден) но искам да е наи икономичния вариан от към разход на гориво Ще го използвам само за дълги курсове Досега съм карал само Транзити и съм свикнал на разход 8 на 100 празен извънградско при средна скорост 100км в час и 10л на 100км натоварен при средна скорост 100км в час Затова ако може да ми помогнете при вземането на това важно решение за мен ще ви бъда мн благодарен С една дума кой мотор е най икономичния при средна скорост 100км извънградско натоварен

Еми наскоро купих 311 CDI 2004 и мога да ти кажа,че съм много доволен.Пак така се пътува на дълги растояния като празен се раздава газ 120-130,140 на места и средно разхова идва на 9-10л.Така че това е много добър вариант.Мотора е мощен и гъвкав.
точния
Цитат(Burner_ @ Dec 31 2008, 02:29 PM) *

Еми наскоро купих 311 CDI 2004 и мога да ти кажа,че съм много доволен.Пак така се пътува на дълги растояния като празен се раздава газ 120-130,140 на места и средно разхова идва на 9-10л.Така че това е много добър вариант.Мотора е мощен и гъвкав.

От колеги съм чувам че спринтерите харчат от 10 до 15 на сто ако това е истина което казваш- звучи доста интригуващо -Мерси
Sprinter
Взимай 316CDI с 6 скорости ако успееш да намериш.Разхода при този модел не е чувствително по-висок от този на 311CDi разликата е само във вървенето 316 върви по добре от някой леки коли със 158-те. си коня и 5 целиндровия 2,7 мотор.Другия мотор е чувствително по-слаб с 2,150 куб.см и 4 цилиндъра и съм чувал че дори и при най-малкото прегряване криви и пука глава не се слави като много сполучлив мотор.Не случайно моделите с този двигател не държат цена.А ако ти трябва здрав и евтин бус вземи си 312 2,9 tdi по някога старите технологий са по сполучливи и надеждни особенно в нашите условия.
точния
Цитат(Sprinter @ Jan 1 2009, 07:54 PM) *
Взимай 316CDI с 6 скорости ако успееш да намериш.Разхода при този модел не е чувствително по-висок от този на 311CDi разликата е само във вървенето 316 върви по добре от някой леки коли със 158-те. си коня и 5 целиндровия 2,7 мотор.Другия мотор е чувствително по-слаб с 2,150 куб.см и 4 цилиндъра и съм чувал че дори и при най-малкото прегряване криви и пука глава не се слави като много сполучлив мотор.Не случайно моделите с този двигател не държат цена.А ако ти трябва здрав и евтин бус вземи си 312 2,9 tdi по някога старите технологий са по сполучливи и надеждни особенно в нашите условия. Мерси за съвета-312 2,9 колко харчи пълен- разхода за мен е мн важен,нищо друго не ме притеснява, когато една машина има добро смазване и добро охлаждане няма възможност от прегряване

Цитат(точния @ Jan 1 2009, 09:18 PM) *
Цитат(Sprinter @ Jan 1 2009, 07:54 PM) *
Взимай 316CDI с 6 скорости ако успееш да намериш.Разхода при този модел не е чувствително по-висок от този на 311CDi разликата е само във вървенето 316 върви по добре от някой леки коли със 158-те. си коня и 5 целиндровия 2,7 мотор.Другия мотор е чувствително по-слаб с 2,150 куб.см и 4 цилиндъра и съм чувал че дори и при най-малкото прегряване криви и пука глава не се слави като много сполучлив мотор.Не случайно моделите с този двигател не държат цена.А ако ти трябва здрав и евтин бус вземи си 312 2,9 tdi по някога старите технологий са по сполучливи и надеждни особенно в нашите условия. Мерси за съвета-312 2,9 колко харчи пълен- разхода за мен е мн важен,нищо друго не ме притеснява, когато една машина има добро смазване и добро охлаждане няма възможност от прегряване

Мерси за съвета-312 2,9 колко харчи пълен- разхода за мен е мн важен,нищо друго не ме притеснява, когато една машина има добро смазване и добро охлаждане няма възможност от прегряване
Sprinter
За 312 предполагам че разхода няма да е повече от 10/100 пълен-празен не дава голяма разлика при микробусите.Аз карам 412 бордови с брезент висок е 3,5м. и е дълак близо 7м. тежи празен 3 тона това си е малко камионче разхода при 90-100 км. е от порядъка 13,2-13,8 но си зависи от маршрута дори и вятъра имало е случай да го свалям и до 12,5л. карайки с 85-90км. и дълак прав път.Тъй че 312 който е значително по малък и лек едва ли ще е повече от 10л. разхода поне така са ми споделяли познати които притежават този модел при това карайки с не по малко от 100км.ч. Единствения плюс на CDI е по-голямата икономия дължаща се на по-оптималното впръскване под по-високо налягане и турбокомпресора с променлива геометрия на лопатките както и 4-те.клапана на цилиндър.

За 312 предполагам че разхода няма да е повече от 10/100 пълен-празен не дава голяма разлика при микробусите.Аз карам 412 бордови с брезент висок е 3,5м. и е дълак близо 7м. тежи празен 3 тона това си е малко камионче разхода при 90-100 км. е от порядъка 13,2-13,8 но си зависи от маршрута дори и вятъра имало е случай да го свалям и до12-12,5л. карайки с 85-90км. и дълак прав път.Тъй че 312 който е значително по малък и лек едва ли ще е повече от 10л. разхода поне така са ми споделяли познати които притежават този модел при това карайки с не по малко от 100км.ч. Единствения плюс на CDI моторите е по-голямата икономия дължаща се на по-оптималното впръскване под по-високо налягане и турбокомпресора с променлива геометрия на лопатките както и 4-те.клапана на цилиндър.Недостатъци са скъпите дюзи и не особенно надеждните турбокомпресори както и многото електроника и проблемите възникващи по някога с нея.Иначе конструктивно други голями разлики между двата модела няма.
Atos
312 петак---10-100 Пълен празен - скороста също не оказва съществено влияние
точния
Цитат(Atos @ Jan 8 2009, 07:32 PM) *

от 2001 нагоре маи няма модел с такъв двигател
Atos
Цитат(точния @ Jan 9 2009, 05:25 PM) *
Цитат(Atos @ Jan 8 2009, 07:32 PM) *

от 2001 нагоре маи няма модел с такъв двигател

1997 г
Sprinter
312 се произвежда от 1995 до 2000 като в моделите след 98г. серино се вгражда ABS и ASD-електронен блокаж на диференциала (за мен подчти безполезна екстра уверил съм се в това) и въздушна възглавница за шофьора.А тези от 99г. са максимално наситени с екстри ел.пакет,централно,темпомат,ергономична шофьорска седалка,клима,печка,и тн....От 2000г. на сам всички модели са вече с новия CDI мотор. При положение че ще взимаш такъв бус избегни първите 2 години на производство защото след това са отстранени повечето детски болести на тези модели.И съвета ми е вземи 316CDI по добрия избор е задължително с климатик и избягвай автоматичните скорости да не попаднеш в някой кофти филм с тях. smile.gif Ако питаш мен остани си с Форда щото от това по голям катър няма казвам ти го от личен опит ! Ще се увериш че освен комфорта на возене,бързината и ламарините което не е малко спринтерите не са много по-здрави и надеждни от транзита. smile.gif
точния
За катъра съм съгласен ,но остаря а и ми е малък,налага се да го сменя.ще бъде или мерседес след 2002 или транзит след 2002 новите транзити не са като старите а и нямат дължината на дългия спринтер и затова ще бъде маи 311cdi или 313 ега имам късмет-между другото гният ли на специфично място тия машини да знам къде да гледам?
niko.videv
Цитат(точния @ Jan 12 2009, 11:24 AM) *
За катъра съм съгласен ,но остаря а и ми е малък,налага се да го сменя.ще бъде или мерседес след 2002 или транзит след 2002 новите транзити не са като старите а и нямат дължината на дългия спринтер и затова ще бъде маи 311cdi или 313 ега имам късмет-между другото гният ли на специфично място тия машини да знам къде да гледам?

Здравеи "точния" ще се опитам да ти помогна с някой друг съвет относно избора ти.Имам два спринтера 208cdi 2004г. и 313cdi 2002г.Разхода на гориво и при двата модела е почти един и същ около10/100 с тази разлика че с 313 престигаш по бързо,двигателя е много еластичен и динамичен все едно караш лек автомобил,точно за целта за която го взимаш.Моя върти около 350км. на ден.До сега не съм видял някой сринтер от тези години(2000-2005)да има изгнили греди или нещо подобно,може да имат леки язви по краищата на вратите но това едвали би те объркало.Според мен трябва да си отваряш очите за двигателя.Имам предвид да вземеш всички необходими мерки преди да го платиш.ЗАДЪЛЖИТЕЛНО мини цялостна диагностика,като обърнеш особенно внимание на дюзите(780лв./бр.),кажат ли ти че е под 97% задължително ще имаш проблеми с паленето сутрин при студено време става невъзможно.Ако могат да ти измерят налягането на маслената помпа ще е много добре(ако аз го бях направил щях да си спестя много главоболия-в момента търся двигател).Поддръжката на ходовата част не е тежка,тя не се и чупи.Общо взето избора ти е добър особено ако си го караш сам.Сменяй си редовно маслото,гледай антифриза и съм сигурен че всичко ще бъде на ред.Все пак ще караш Mercedes.КЪСМЕТ!!!
точния
Цитат(niko.videv @ Jan 13 2009, 08:43 PM) *
Цитат(точния @ Jan 12 2009, 11:24 AM) *

Здравеи "точния" ще се опитам да ти помогна с някой друг съвет относно избора ти.Имам два спринтера 208cdi 2004г. и 313cdi 2002г.Разхода на гориво и при двата модела е почти един и същ около10/100 с тази разлика че с 313 престигаш по бързо,двигателя е много еластичен и динамичен все едно караш лек автомобил,точно за целта за която го взимаш.Моя върти около 350км. на ден.До сега не съм видял някой сринтер от тези години(2000-2005)да има изгнили греди или нещо подобно,може да имат леки язви по краищата на вратите но това едвали би те объркало.Според мен трябва да си отваряш очите за двигателя.Имам предвид да вземеш всички необходими мерки преди да го платиш.ЗАДЪЛЖИТЕЛНО мини цялостна диагностика,като обърнеш особенно внимание на дюзите(780лв./бр.),кажат ли ти че е под 97% задължително ще имаш проблеми с паленето сутрин при студено време става невъзможно.Ако могат да ти измерят налягането на маслената помпа ще е много добре(ако аз го бях направил щях да си спестя много главоболия-в момента търся двигател).Поддръжката на ходовата част не е тежка,тя не се и чупи.Общо взето избора ти е добър особено ако си го караш сам.Сменяй си редовно маслото,гледай антифриза и съм сигурен че всичко ще бъде на ред.Все пак ще караш Mercedes.КЪСМЕТ!!!

мерси за съвета ,разбрах за скъпите дюзи,но ще го взимам от чужбина -няма да имам възможност да го тествам,камо ли да сваля и да проверя дюзите,ще разчитам на слух-ако работи добре и не преапва нещо,ще скачам .Ще си позволя един съвет към теб,по добре си ремонтираи стария двигател (някъде в провинцията,сега няма мн работа-криза е)ще стане като нов,отколкото да взимаш друг употребяван двигател-с износване.ще си си на далавера хем по ефтино ,хем по ново.
Sprinter
От чужбина си е малко риск в смисъл че там подчти няма възможност да се провери по обстойно и да се покара машината преди покупката.Аз така имах проблем с един бус та се наложи след това да отварям мотора.Проблема не е само с дюзите (чух че вече май ги ремонтират в БГ.)турбините също са калпави и създават грижи следи за омасляване на тръбите излизащи от турбото ако може свали тръбата към кулера и провери за луфт в оста на турбината защото ремота е поне 1000лв.Запалиш ли буса се ослушвай и за тракане от към скоростната кутия дори и да е едвам доловимо при натиснат съединител ако пак се чува заначи има проблем с маховика който е демферен и струва също към 1000лв.Това може да се останови и при загасяне ако се получи претрисане и претракване.Ако може се качи и покарай малко буса ослушвай се за шумове и виене в скоростите те са също слабо мясо при спринтера.Ако имаш възможност закарай го на канал и се опитай да ра разклатиш кардана в предната му част от към скоростите ако има и най-малък луфт значи имаш износване на задната част на корпуса на кутията от към лагера няма оправяне това едва ли ще намериш тази част от корпуса на кутията.
точния
здравеите, в България вече има има един спринтер311(CDI-червени) повече .
zabavnik
ю
Цитат(Burner_ @ Dec 31 2008, 12:29 PM) *

какви километри ти е колега и колко парички си го взел, любопитен съм просто, интересувам се sign_mercedes.gif
Марио
311 и;и 313 (те са еднакви почти де)икономичен,здрав(ако се и е поддържан)и бързчастите не са му скъпи...по добре е на 100%от транзит.
ico001
имам спринтер 211цди празен съм го свалял и малко под 8 и пълен не повече от 10 sign_mercedes.gif
MARTIGINI
Здравейте ,имам 311cdi от година и половина и съм много доволен имах проблеми със турбината но я смених и сега никакви грижи ,смесено градско и извънградско смесено като напълня резервоара свършва пак пълня и зимата повече от 10на100 не е качвал лятото пада и на 8,5 ако не го юркам
Cucurko
Цитат(MARTIGINI @ Jan 9 2010, 01:08 AM) *
Здравейте ,имам 311cdi от година и половина и съм много доволен имах проблеми със турбината но я смених и сега никакви грижи ,смесено градско и извънградско смесено като напълня резервоара свършва пак пълня и зимата повече от 10на100 не е качвал лятото пада и на 8,5 ако не го юркам

Колега с каква турбина я смени, нова, рециклирана(ако има такова нещо) и колко струва?
MARTIGINI
Цитат(Cucurko @ Jan 10 2010, 05:25 PM) *
Цитат(MARTIGINI @ Jan 9 2010, 01:08 AM) *

Колега с каква турбина я смени, нова, рециклирана(ако има такова нещо) и колко струва?

със нова 1800лв. струваше тогава от Варна в двора техническият има сервиз за моята казаха че не подлежи на ремонт
Cucurko
Благодаря ти! А новата пак ли си е Garrett?
MARTIGINI
Цитат(Cucurko @ Jan 11 2010, 12:15 PM) *
Благодаря ти! А новата пак ли си е Garrett?

абсолютно същото е просто влиза в склада взема едно турбо с твоя номер излиза взема ти парите цфрите които ти е казал и честито като нов си доволен и щастлив.Ако решиш да правиш старото не настоявай ще ти излезе по скъпо няма поздраво от новото,те хората са го направили да го смениш като се скапи ама нали ние сме всезнайковци някой с възползват от това че на хората не им се дават пари правят ти го за 500-600лв.и си мислат че са на кяр но след някой друг месец се изръсват 1800лв.за ново щото старото пак се е скапалои си вътре с половин турбина пък за тези пари ще си купиш 4 нови гуми и ще караш без проблем 2 зими
Cucurko
Мда, най-вероятно нова ще се взима в скоро време.
Sprinter
Цитат(Cucurko @ Jan 13 2010, 03:29 AM) *

Аз мойто го рециклирах по съвет на майстора в сервиза смених работния патрон дефакто цялото турбо без черупките и клапана цена с монтаж и демонтаж ми излезна някъде към 950лв. дадоха ми една година гаранция карам вече близо 70 000км. без никъкви проблеми не омаслява не издава странни звуци държи налягяне с една дума доволен съм ! Има и нови турски турбини за 800лв. но едва ли ще са сполучливи...... smile.gif
точния
Цитат(Sprinter @ Jan 20 2010, 05:20 PM) *

Аз мойто го рециклирах по съвет на майстора в сервиза смених работния патрон дефакто цялото турбо без черупките и клапана цена с монтаж и демонтаж ми излезна някъде към 950лв. дадоха ми една година гаранция карам вече близо 70 000км. без никъкви проблеми не омаслява не издава странни звуци държи налягяне с една дума доволен съм ! Има и нови турски турбини за 800лв. но едва ли ще са сполучливи...... smile.gif

в пловдив ги рециклират около 450-500лв-турбините

Цитат(zabavnik @ Jan 7 2010, 04:53 PM) *
ю

какви километри ти е колега и колко парички си го взел, любопитен съм просто, интересувам се sign_mercedes.gif

моят го взех от англия и мн съм доволен
zabavnik
Цитат(точния @ Jan 20 2010, 04:59 PM) *

ю

Волан обръща ли, и колко паунда го взе и на колко мили е sign_mercedes.gif
точния
Цитат(zabavnik @ Jan 21 2010, 08:50 PM) *
Цитат(точния @ Jan 20 2010, 04:59 PM) *

ю

Волан обръща ли, и колко паунда го взе и на колко мили е sign_mercedes.gif

двигателя е бил рециклиран преди 20-30 хиляди мили/на табло е 380000мили/, паля без да грея,претоварен с 1тон +2тона кола на платформа/общо композицията 6,5т/ повече от 140 не може да вдигне.Волана го обърнах,седалките не съм.
ALEXONE™
могат ли cdi тата да се карат само на био дизел и някой правол ли го е?
sarafa
Да могат!!!
Новите мотори умишлено са пригодени да могат да се карат на био дизел.
Дори ако обърнеш внимание на обявите в Mobile.de ще видиш, че в някой пише пригодени за био дизел sign_mercedes.gif
Проблемът по принцип при по старите мотори е че им се разтича помпата или казано по друг начин разяждат им се гумените уплатнения, а при новите този факт е взет под значение и няма проблем icon_coolgrin.gif
Това е "lo-fi" (опростена) версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.