Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия на Форума: Как да си купим употребяван Mercedes от Германия с 12 месеца Европейска гаранция
Mercedes Benz Фен Клуб България - Форум за ремонт,обслужване,модификации и технически решения на автомобили мерцедес > Форуми > Полезна информация
Fen_w203
Реших да разкажа как си купих желания Мерцедес от Германия за да спестя на някои фен времето. Лично аз загубих 7месеца да намеря по сигурен начин покупка.
За тези месеци се рових доста в http://www.autoscout24.de и www.mobile.de, но там има наистина изгодни оферти но имаш доста неопределености ако решиш да купиш колата, нямаш и гаранция, че продавача не е премаълчал някои дефект.
Реших да разровя директно в саита на Mercedes в Германия, макар че не знам немски но се оправих. Там има оказион, като можеш да търсиш във всеки град в който има представителство на MB формата на линка е:
за Берлин: http://vs.mercedes-benz.de/bln/pkw/pkw/suche.php
за Щтутгард: http://vs.mercedes-benz.de/stg/pkw/pkw/suche.php

Най-ценното е че има линк който търси в цяла Германия:
http://e-services.mercedes-benz.com/dsc_de/Dispatcher.jam?businessCase=UCu&dsc_locale=de_DE
Напомням само, че като търсите детайлно (Detailsuche) търсачката изкарва не повече от сто оферти, затова ограничете с подходящи критерии така, че да ви излизат по малко от 100. Например ограничете годините, километрите...

След като изкарате офертите има три типа:
1. без гаранция
2. с гаранция (отбелязано с "G") - дава се от партньора на MB, обаче е локална за съответния сервиз;
3. с гаранция Мерцедес (отбелязано с "M") - това е 12 месеца пълна гаранция от Мерцедес която важи за Европа, т.е Мерцедес Европейска гаранция.
За да сортирате по гаранция чукнете на втората колона "Garanie"
Тази мерцедесова гаранция важи и в България. Още не съм ходил в Балканстар smile.gif но като чета в форума за отзивите за тях още от сега кръвното ми се повишава smile.gif
Та харесах си автомобила от Daimler AG с такава М гаранция, малко по високи са цените. Водих кореспонденция по мейла, на англииски. Уредиха ми дори транзитни номера за 159евро. Отидох там платих в брои, дадоха ми ключовете, стиснахме си ръцети и отпраших за българия с C200 Kompressor 2000г. на 73000км само.
Гаранцията важи 12 месеца от датата на покупката, докато тук Балканстар продават коли пак от Германия, но са не по стари от 2 години и казват: гаранцията е 1 или 2 години от първа регистрация smile.gif
Така че правете си сметка дали не е по добре да си направите екскурзиика до Германия.
Успех и ако има нещо неясно по тази тема питайте.
Niki_AMG
Нищо не казваш за цената колега - колко пари ти излезе всичко?
ALEXONE™
Браво,много полезна тема.
Остана,да постнеш снимки на красавицата и описание на марширута,както при мен се получи icon_welldone.gif
Fen_w203
Цитат(Niki_AMG @ Nov 13 2008, 07:43 PM) *
Нищо не казваш за цената колега - колко пари ти излезе всичко?

От Мюнхен до околовръстното на София изминах 1530км. Маршрута ми беше през Австрия, Унгария и Сърбия.
Разходи:
транзитни номера - 159 евро;
магистрални такси - 37 евро;
бензин (разход 9/100л.км с климатик) - 159 евро;
Общо: 355 евро
еврото съм го смятал по 1.957лв.
Към Мюнхен летях с Lufthansa директен полет който струва 252 евро.
Там автомобила го взех за 9700 до България на мен ми стъпи на 10 307евро.
Това е smile.gif
Fen_w203
Цитат(ALEXONE™ @ Nov 13 2008, 10:18 PM) *
Браво,много полезна тема.
Остана,да постнеш снимки на красавицата и описание на марширута,както при мен се получи icon_welldone.gif

И аз мисля така, зартова описах подробно начина по който аз се сдобих с Мерцедес. След като го открих този път за 2 месеца си взех иначе преди това 7 месеца лутане smile.gif
Както писах минах прес Унгария и Сърбия.
Карта на маршрута:

на въпросния автомобил:

StefanB
Kлега, да ти е честита. слънце е!
Но не е ли много тоя разход? Аз сега ходих до Виена с моята - същата но автомат ЦДИм отиване и връщане с въртене по Будапеща и Виена, общо около 3000 км , тръгнах с пълен резервоар и заредих веднъж на връщане от Виена о втори път след Ниш, малко преди нашата граница, абе компа ми даде смесено 5.6 при средна скорост малко под 100. Климатика на тая кола не се спира, (моят е същия като твоя) освен ако не решиш, че изобщо не ти е нужен, натискаш копчето ЕС (Еко) и компресора тогава изключва. Аз установих, че няма разлика нито във вървежа, нито в разхода - поне аз не виждам осезаема разлика и копчетата си стоят на 20 градуса, лятото си охлажда зимата си грее.
Ама 9, дори и за бензин ми се вижда множко за извънградско, сериозно... Освен ако не си гонил с 200...
ALEXONE™
Честита придобивка,нека само удоволствие да ти доставя,консумативи да сменяваш,и гориво да сипваш.
Сега вече мога да ти променя Ник нейма на Имам_W203! ако желаеш icon_coolgrin.gif
Разхода няма да го коментирам,защото не съм шофирал този модел,но и на мен ми се струва леко завишен.
Дано да го отдадем на насрещен вятър! sign_mercedes.gif
vsop
Цитат
Kлега, да ти е честита. слънце е!
Но не е ли много тоя разход? Аз сега ходих до Виена с моята - същата но автомат ЦДИм отиване и връщане с въртене по Будапеща и Виена, общо около 3000 км , тръгнах с пълен резервоар и заредих веднъж на връщане от Виена о втори път след Ниш, малко преди нашата граница, абе компа ми даде смесено 5.6 при средна скорост малко под 100. Климатика на тая кола не се спира, (моят е същия като твоя) освен ако не решиш, че изобщо не ти е нужен, натискаш копчето ЕС (Еко) и компресора тогава изключва. Аз установих, че няма разлика нито във вървежа, нито в разхода - поне аз не виждам осезаема разлика и копчетата си стоят на 20 градуса, лятото си охлажда зимата си грее.
Ама 9, дори и за бензин ми се вижда множко за извънградско, сериозно... Освен ако не си гонил с 200...

Колегата е написал че става въпрос за ''C200 Kompressor''- 163 коня - нормално е твоята да ти дава такъв разход нали все пак си дизел
StefanB
Да, сега гледах в каталога, толкова му дават на компресора, явно си е лаком.....То и моята в задръстванията качва на 10, значи компресора ще иде на 13....
Fen_w203
Здравеите колеги!
Благодаря за пожеланиата. Даи боже на всекиму да се сдобие с желания автомобил и след това разходите му да са само за консумативи smile.gif!
Малко уточнениа за разхода. Ето намерих от каталога:
В населенных пунктах/Вне населенных пунктов/Средневзвешенный/Эмиссия СО 2 (г/км): (в скобках для моделей с АТ)
Седан C200K 13.9(13.4)/6.9(7.0)/9.5(9.2)/228(222)

Когато я платих целта ми беше единствено да я докарам експедитивно. Накарах го немеца само да превключи на англииски, монтрах си навигацията и издърпах.
За първи път се качих на МБ та не губих време да се ровя в менюто. Не съм и следил по борд-компа колко ми дава разход. Изчислявах го от пълно до пълно, но толкова не ме интересуваше smile.gif
след като до последно си търкалях жигулката smile.gif и като качих още 100 коня с МБ, не можех да се нарадвам!

Това което го дават по каталога почти се включих:
по магистралите на Германия и Австрия поддържах 160км/ч с темпомата - 9,3 л/100км;
Унгария там скороста бе по ниска и даде около 9,0 л/100км;
Сърбия общо взето спазвах ограниченията заради полицаите, но намирах понякои бързак да му се лепна отзад та даде около 8,2 л/100км;
На всякъде съм карал на климатик, та в краина сметка се получи среден разход 9,0 л/100км.

Предия уикенд от София до Плевен и даде 7,2 л/100км без климатик. По магистралата съм карал с 130 на темпомат и компа даде 7,0 л/100км. На обратно 8,2 л/100км с климатик, но имаше близо половинчасово задръстване на един от тунелите.
Fen_w203
Цитат(ALEXONE™ @ Nov 17 2008, 09:29 PM) *
Честита придобивка,нека само удоволствие да ти доставя,консумативи да сменяваш,и гориво да сипваш.
Сега вече мога да ти променя Ник нейма на Имам_W203! ако желаеш icon_coolgrin.gif
.....

Много благодаря Алекс за пожеланията!
Да прав си!, би било добре ако може да се смени нейма от iskam_w203 на Fen_w203 smile.gif
Ще съм ти благодарен за това!
icon_coolgrin.gif
nikolay4o
Цитат(iskam_W203! @ Nov 27 2008, 03:38 PM) *
Цитат(ALEXONE™ @ Nov 17 2008, 09:29 PM) *
.....

Много благодаря Алекс за пожеланията!
Да прав си!, би било добре ако може да се смени нейма от iskam_w203 на Fen_w203 smile.gif
Ще съм ти благодарен за това!
icon_coolgrin.gif

Колега, честито и от мен да си жив и здрав и да си го караш безаварийно и нека във форума да четем повече такива неща и по малко за проблеми и ремонти. Честито още веднъж
Fen_w203
Да хвърля малко инфо и за тази Европейска Мерцедес гаранция за автомобил втора употреба.
Ходих в Балкан стар. Естествено те са измислили схема за максимално затруднение на потребителя smile.gif Значи гаранцията поема 100% финансовите разходи за части и труд по отстраняване на проблема. Общо взето тя е за по големи повреди например, двигател, скоростна кутия... До тук добре обаче нашите любими сладури от Балкан стар казват: ок! правим ти ремонта плащаш и ти издаваме фактура, която си я пращаш в Германия на Даимлер дилъра и той ти възтановява разходите smile.gif) ако този начин не те устройва много палиш колата и в Германия отиваш и ще ти я оправят biggrin.gif
Вече се замислям дали човек като види колата и я тества да не я вземе от там без такава гаранция!?? Така може да се свали 300-400евро от цената.
StefanB
Защо ли не се учудвам на номерата на БС...
Колега, ако си фарси с немския, защо не им напишеш едно писмо и да изложиш проблема, така и така, ето какво стана като отидох при ДИЛЪРА, аджеба, ако са така нещата той дилър ли е или лукова глава и оттук- тази схема, която предлага дилъра работи ли и ще сработи ли наистина, ако се наложи (да не дава господ)
И чакаш отговор, като ако не получиш до месец пускаш едно вежливо напомнително с копие от първото писмо.
Но, познавайки немците съм 100% сигурен, че отговор ще получиш. какъвто и да е той. И съответно
1. - Ако потвърдят схемата на т.нар ДИЛЪР БС - можеш да си сигурен, че ще си удържат на думата, това са немци, а не гърци
2. - Ако изразят учудване от поведението на "Дилъра" и напишат, че не разбират за какво става въпрос точно (което мисля че е случката) пиши официално на БС и настоявай да ти признаят писмено гаранцията и им дай срок, като ги заплашиш, че ще публикуваш в медиите тази антиреклама ако не го сторят.
Не знам какво ще постигнеш, но поне ще се почувстваш можеби донякъде удовлетворен, че не си платил пари за да ти се подиграват тукашните дрисльовци - сори за израза....
Макар като гледам улиците - в тоя град и държава си е ЗИЛ, братко кви 203-ки... Моята спи зимен сън в гаража и поря софийските писти навън с една джипка на 12 години за 5000 лв.... Поне не ми пука кой ще ми се спре в рамата - да му е честито...
Успех!!
Fen_w203
Цитат(StefanB @ Jan 10 2009, 02:00 PM) *
Защо ли не се учудвам на номерата на БС...
Колега, ако си фарси с немския, защо не им напишеш едно писмо и да изложиш проблема, така и така, ето какво стана като отидох при ДИЛЪРА, аджеба, ако са така нещата той дилър ли е или лукова глава и оттук- тази схема, която предлага дилъра работи ли и ще сработи ли наистина, ако се наложи (да не дава господ)
И чакаш отговор, като ако не получиш до месец пускаш едно вежливо напомнително с копие от първото писмо.
Но, познавайки немците съм 100% сигурен, че отговор ще получиш. какъвто и да е той. И съответно
1. - Ако потвърдят схемата на т.нар ДИЛЪР БС - можеш да си сигурен, че ще си удържат на думата, това са немци, а не гърци
2. - Ако изразят учудване от поведението на "Дилъра" и напишат, че не разбират за какво става въпрос точно (което мисля че е случката) пиши официално на БС и настоявай да ти признаят писмено гаранцията и им дай срок...

..понеже имам протекции на човек в Германия, след като Балкан стар ми изложиха тяхната схема, моя човек на няколко пъти се обажда на Даймлер дилъра та и в Щтутгард. Той потвърди, че някои страни (бивши соц.) наистиа практикуват по този начин. От Щтутгард казаха, че наистина ще възтановят сумата. Основното тук с Балкан Стар е, че биха дали писмено становище едва като парчедисат колата smile.gif!!!! За мен това не е никаква диагностика. Например при мен има обиране един лек луфт който се усеща най много от 1ва към 2ра. Стабилките от въпросния БС ми казаха ОООо това е лагер на скоростната кутия, по точно кожуха се разбивал... подмяната му е около 4000лв! Глупости на търкалета! Гледахме я по провинцията с един проверен майстор. Аз лично се уверих че луфта идва от висящия лагер или средното каре на кардановия вал smile.gif.... та отклоних се малко, въпросния Балкан страр така наречения за кратко smile.gif "диагностик" казва: Няма проблеми пишем ти становище след демонтаж-монтаж на скоростната кутия, който ще ти струва само около 450лв. Ха ха сгодна работа си има тоя човечец!? Кинти от нищо, а после ще каже sorry biggrin.gif
StefanB
Виж, обстоятелствата са такива при мен, че имам поглед върху работата на БС. Това там е практика, всеки документ, становище, съвет струва пари. Важното е да получиш срещу дадените пари качествена услуга, което им е проблем поради многото работа и малкото истински специалисти там(голямо е текучеството и непрекъснато обучават хората а те после бягат и се хващат или сами или в други сервизи за повече пари) Получава се така, че те се учат на новите гаранционни коли или на тези, които са си вкарали там колите разчитайки, че дилърът си е дилър.... Просто потърси някой познат познаващ някой там, за да ти вкарат и прегледат колата съвестно, там е мястото с най-съвременната техника и наистина разбирайки от МБ хора. Но, както вече казах са кът и много заети... карат на ковейер, а и чупливостта на Бенцовете нарастна неимоверно за последните няколко години, ако отидеш там, двора е пълен с нови коли и са зарити от работа.
А и в София има най-много Бенцове.
Ако, например имаш протокол за ПТП и ти е нужна проформа фактура за ремонта (без която не можеш да си вкараш колата за ремонт ако си пострадал в чужбина например или тук, при определени условия на застрахователите), в БС, както и в Миркат и още няколко дилъри си плащаш за да издадат такава, забележи опредлена сума на РЕД, на ПОЗИЦИЯ от споменатата фактура. НО няма друг генерален представител и от опит ти казвам, едно е да представиш техен документ, друго на сервиза "Пей сърце" на майстор Иван Петров от Люлин, просто вероятността да отрежат половината от сумата по фактурата издадена от последния е над 90%...
Та, това е положението, но ако поемаш този риск и си убеден на базата на опита си със споменатия от теб майстор, действай смело, що пък да им пълниш гушите на представителите.
Само да не стане така, че да правиш двойна работа и да ти излезе по-скъпо, това ми е мисълта.
Но ако можеш - защо не. Аз също например маса неща или си правя сам или с познат с малко сервизче, но повечето на тая кола не смея - ходя си или в БС или при Петко (макар напоследък да не чувам много добри отзиви за там тук във форума).
Успех!
Fen_w203
Цитат(StefanB @ Jan 12 2009, 12:15 PM) *
.......но ако поемаш този риск и си убеден на базата на опита си със споменатия от теб майстор, действай смело, що пък да им пълниш гушите на представителите.
Само да не стане така, че да правиш двойна работа и да ти излезе по-скъпо, това ми е мисълта.
Но ако можеш - защо не. Аз също например маса неща или си правя сам или с познат с малко сервизче, но повечето на тая кола не смея - ходя си или в БС или при Петко (макар напоследък да не чувам много добри отзиви за там тук във форума).
Успех!

Общо взето се отказах от гаранцията и особенно от БС! Няма да им пълня гушата я!
Още един пример за тях. Когато ходих на прословутата им диагностика, една от моите забележки беше тропане предния мост дори при лека дупка. Казаха левия носач! Грънци! След месец и нещо си го открих, беше се изместила леко, но очевадно, пружина на левия преден амортесьор. Като вдигнах на крик се оказа, че е счупена около половин витка. Сених двете пружини с оригинални, но не от БС. за 300лв ми стъпи заедно с труда, а при тях само пружините струваха толкова. Трескането в дупки си остана вече го чувах повече от дясно. Смених дясната биалетка и тампоните на стабилизиращата щанга ( този път сам, много е лесно) и всичко светна. Сега при дупка шума от удара е плътен и тъп бих казал приятен хаха
За по бързото износване тези щангички и тампоните бях чел в статия за 100хил. тест, ето и линка към темата която се говори точно за проблемите при W203:
http://www.mercedes-club-bg.com/forums/ind...showtopic=18766

Общо взето моето мнение за тази европеиска гаранция в комбинация с Балкан Стар губи доста смисъл smile.gif
Това е "lo-fi" (опростена) версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.